RACONS DEL BAGES
L’aigua salada |
On es troba?
És un torrent que neix prop del pic de Sant Sadurní (581 m, a Avinyó) i de Serraïma (Sallent), que rep aigua salada de les surgències procedents d’una capa de sal del subsòl, que es troben en diversos llocs al llarg del seu recorregut.
Algues i plantes adaptades en el curs del torrent |
On desemboca?
Desemboca a la riera Gavarresa, a l’altura de la finca de Ca l’Abadal, la que dona nom a molts vins de D.O. Pla de Bages. Per això també és anomenat Torrent Salat de l’Abadal.
Típics colors ataronjats, pels òxids de ferro que deixen anar els bacteris |
Com arribar a la desembocadura del torrent, també
anomenat Torrent salat de l’Abadal?
Cal agafar la carretera B-431 d’Artés a Avinyó i, un cop passat el pont sobre la Gavarresa, després d’Horta, a la banda esquerra es pot deixar el cotxe. Anant a peu al costat d’uns conreus, i vorejant la mateixa riera, durant un quilòmetre aproximadament, s’arriba a l’aiguabarreig del torrent amb la riera. Aquests conreus corresponen a una terrassa fluvial formada per sediments que va dipositar aquí la Gavarresa fa milers d’anys.
Durant uns 100 metres amunt des de la desembocadura del torrent, es poden observar bé algunes de les surgències: es veuen uns tolls d’aigua que surten de sota; és aigua subterrània.
Salt del curs del riu on brolla aigua salada |
Per què és salada, aquesta aigua?
Si es tasta, resulta que és quasi tan salada com l’aigua del mar. Es tracta de la mateixa sal de la muntanya de sal de Cardona, dipositada aquí quan es va evaporar l’antic mar que cobria la Catalunya Central; però no està relacionada amb les mines i els runams salins més propers de la comarca (els de Sallent, Vilafruns i Súria). La prova és que aquesta aigua conté clorur de sodi, com la del mar i la sal de Cardona, però no conté potassi (no hi ha potassa), tot i que es troba més a la vora. D’això se’n diu una “anomalia geoquímica”. De manera que al Bages hi ha força surgències d’aigua salada procedent de l’activitat minera, però aquesta no hi té res a veure.
Entre els límits del Geoparc hi ha una altra surgència natural d’aigua salada, prop d’aquesta, que és a Santa Maria d’Oló. Totes dues tenen el mateix origen.
Surgències d’aigua salada, amb aspecte llefiscós i oliós |
Quin aspecte té aquesta aigua?
A part de ser salada, també conté molt ferro i altres metalls, i poc oxigen. És una aigua tenyida amb uns típics colors ataronjats, perquè hi viuen determinades espècies de bacteris adaptats a aquestes condicions, que transformen els compostos de ferro de les roques que travessen i donen aquests colors, que són òxids de ferro (com rovell). També excreten uns filaments que originen l’aspecte llefiscós i oliós (com d’oli) d’aquestes aigües. A més, hi ha bacteris fotosintètics.
Part final del torrent, amb moltes algues |
En aquest ambient també hi trobem algunes plantes adaptades a l’alta salinitat de l’aigua que agafen (plantes halòfites), com és el cas del jonc marí i algunes algues verdes.
Curiositat: Es veu que s’havia aprofitat aquesta sal per condimentar el menjar, en èpoques de misèria.
Text i fotos: Isidre Prat Obradors
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.