dimecres, 14 d’octubre del 2020

Comissió Pere Casaldàliga - Homenatges a Vic i Arbúcies

Comissió Pere Casaldàliga

En diferents edicions del butlletí Sarment, i a través d'altres mitjans de comunicació, s'ha parlat de la Comissió Pere Casaldàliga, creada a Balsareny en l'assemblea popular del passat mes de març. 



Cert és que el sentit i inevitable pas per la mort d'en Pere, prèvia a la seva esperançada resurrecció, ens ha fet estar més visibles del que hauríem desitjat; perquè la nostra visibilitat i entusiasme els tenim centrats en diferents treballs que fan referència al llegat d'en Pere Casaldàliga, les seves causes; així com projectes educatius, o la seva presència als pobles.
Projectes que considerem molt bons per a Balsareny, i que poden ser un referent, juntament amb el treball que es fa des de São Fèlix do Araguaia, de la Cultura per a la Pau. 

Volem fer extensiu el nostre entusiasme, i alhora escoltar i parlar amb tothom; perquè com més gests participatius dels pobles per les causes d'en Pere Casaldàliga es facin, més a prop tindrem un món millor. Com deia Eduardo Galeano: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món.” 

La Comissió està encapçalada pel Cercle Cultural i compta amb el recolzament i participació de la família Casaldàliga. Alhora estan al nostre costat l'Associació Araguaia i l'Associació ANSA (del Brasil), juntament amb altres entitats que hi participen activament. També comptem gairebé amb la totalitat d'entitats de Balsareny adherides al projecte. 

El cap de setmana del Pilar, concretament el dia 10 d’octubre, vam celebrar una assemblea en petites subcomissions al Centre Instructiu i Recreatiu; així, en grups reduïts, complint amb les restriccions que impedeixen les reunions de mes de sis persones en aquest moment de la pandèmia, vam poder continuar treballant tot allò que tenim engegat. També hi van ser presents l'alcaldessa Noèlia Ramírez i el tinent d'alcalde Dani Obiols, representant l'equip de govern de l'Ajuntament.


Vic i Arbúcies homenatgen Pere Casaldàliga 

Vic

 El dissabte 3 d’octubre de 2020, a les 5 de la tarda, es va aplegar un centenar de persones a la plaça Gaudí de Vic per retre un homenatge a la figura del bisbe Pere Casaldàliga i a les seves causes. Entre els assistents hi havia representants de la família Casaldàliga i de la Comissió Pere Casaldàliga de Balsareny. 

L’acte el va organitzar el Casal Claret de Vic. El Casal Claret, fundat el 1982 per dos claretians i convertit el 1998 en Associació Casal Claret, treballa en l’atenció dels col·lectius més desafavorits, amb activitats com l’Esplai per a infants i joves, o el Casal Obert, per a infants de famílies nouvingudes; l’Escola de la Pau, per a infants i adolescents; l’Escola de la Pau de dones, amb tallers formatius i acompanyament a dones en situació de vulnerabilitat i emergència social; la Coordinadora d’associacions de nouvinguts/des; el projecte Calendari Moments, que treballa el diàleg intercultural i la denúncia social; un Grup de Diàleg Interreligiós; un Grup de No Violència, i el Projecte Oikia, d’economia social i solidària, juntament amb Càritas i la Fundació Tapís. Ara l’associació prepara l’edició d’un llibre (‘La Casa de Tots’); la publicació i divulgació en recitals de textos i poemes místics i espirituals de diverses tradicions religioses; i una Trobada Internacional de Projectes Compartits, entre altres accions. 

El cartell del recital deia que els poemes eren un “homenatge a Pere Casaldàliga i a la seva lluita per una vida digna i compartida”. Gràcies al Casal Claret per aquest modest, i alhora enorme, gest d’estima i d'apropament envers les causes de Pere Casaldàliga, que continuen necessitant l’esforç i la solidaritat de moltes persones compromeses amb la lluita per un món millor.



























Arbúcies 


Nou dies després, el dia 12 d'octubre vam ser també presents en l'acte d'homenatge a Pere Casaldàliga que es va celebrar a Arbúcies. Precisament en aquesta localitat, el maig de 1990, es van celebrar unes Jornades solidàries a favor de la concessió del Premi Nobel de la Pau a Pere Casaldàliga; en Pere els va enviar un missatge que deia: “Vosaltres sou muntanya i mar, alts i oberts. Sigueu-ho sempre! En la recerca de la pau amb justícia i en la passió dels drets de les persones i dels pobles, ens trobarem sempre.”


Trenta-dos anys després, es tornen a celebrar la vida i causes d’en Pere a la plaça de la Solidaritat. Va començar l'acte l'alcalde d'Arbúcies donant la benvinguda als assistents i mostrant absolut respecte pel bisbe Casaldàliga, i orgull pel fet que Arbúcies continuï defensant les seves causes.




Seguidament, representants de l'agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau, Araguaia, la coordinadora d'ONG solidàries Gironines, Comitès Òscar Romero de Catalunya i Òmnium Cultural, entre altres, participaren en l'homenatge a Casaldàliga amb emotius parlaments i un bonic recital de poemes del pare Pere, amb l’acompanyament melòdic d’una guitarra.


Durant l'acte és va tenir un record pel pare i màrtir João Bosco, assassinat per la policia militar el 11 d'octubre de 1976 quan acompanyava Casaldàliga a una comissaria de policia per defensar unes dones que allí eren torturades.  


Totes les organitzacions i entitats presents en l'acte d'homenatge van fer una ofrena floral al monument que dona nom a la plaça, on hi ha escrita la frase d'en Pere Casaldàliga: “Solidaritat és, per sobre de tot, la proclamació, la reivindicació i la implementació de la justícia.” 


Les causes d’en Pere són universals: la terra, l’aigua, les nacions indígenes, el poble negre, la pau, la justícia, la solidaritat... I el seu poble bressol ha de ser dipositari i acompanyar els altres pobles amb tan gran llegat. 











Text i fotos: Jordi Vilanova



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.