dilluns, 21 de setembre del 2020

Covid-19 i cultura poden ser compatibles

Estem en un any atípic, molt atípic en qualsevol front de la vida quotidiana de la societat. No hem tingut primavera, el país ha estat totalment paralitzat unes sis setmanes; semblava que a poc a poc recobrava la normalitat, però aquesta encara no s’ha assolit i el que tardarà... La gent que en general ens movem, en l’àmbit que sigui, el nostre en particular en el món de la cultura, hem vist com aquesta s’ha anat retallant i minvant a arreu, pràcticament arribant a la paralització total.

Però creiem que ha de ser compatible, i ho és, que retornin els actes a places i carrers, espais oberts i d'amplitud. Amb total precaució; no es pot abaixar la guàrdia, ben cert, però no ens podem conformar a no fer res.

I ho diem amb total fermesa, perquè la nostra colla ha estat testimoni directe d’aquest retorn parcial de l’activitat, en el nostre cas gegantera. Això sí, ara més que mai les entitats han d’anar en el mateix vaixell que les autoritats, ja siguin sanitàries, municipals, de protecció civil, policies o guàrdies de seguretat local, etc.

Així doncs, la nostra colla gegantera de Balsareny - Els K + Sonen, el passat mes de juliol, en concret el diumenge dia 19, vam assistir a la trobada gegantera de Ribes de Freser, al Ripollès. No cal dir que la il·lusió que ens va fer va ser enorme. Primerament, perquè era la primera trobada que podíem dur a terme després del confinament total des del 13 de març passat, i en segon lloc perquè és l’única colla amb qui, des de la creació de la nostra entitat ara fa 8 anys, ens hem retrobat en la totalitat de trobades sense excepció. És més, aquest any que ells no podien assistir a la nostra edició, gràcies a la bona entesa amb la comissió de la Festa dels Traginers, van acompanyar-nos el passat febrer durant la cavalcada de diumenge. 

La trobada de Ribes de Freser és d’aquelles que fan patxoca. Nosaltres cada any ja hi passem el cap de setmana. Cal destacar la seva abundant participació, ja que al diumenge, el nombre de colles no acostuma a baixar de les 25.

Amb la totalitat de mesures de precaució: mascaretes, distàncies reglamentàries i neteja sovint de mans, es va celebrar la 36a trobada dels gegants de Ribes.

Enguany únicament amb 4 colles, molt lluny de les 25 que comentàvem. Tots els actes ubicats al camp de futbol, realitzant el més mínim desplaçament. Molt diferent de qualsevol altre any. Es van reinventar, van haver d’acotar, van haver de retallar per tots cantons, però es va mantenir la tradició ininterrompuda. Tot és possible, si realment hi ha ganes de seguir.

Que haurem de conviure temps amb el virus és una realitat, com ho és que mantenim l'eufòria i la fal·lera de tornar a la nostra activitat, amb totes les restriccions que calgui, amb totes les prevencions necessàries; però la cultura, en l’expressió que sigui, ha de ser i és compatible amb la pandèmia.

És cert que no podem programar a termini, ni que sigui curt, perquè les coses poden canviar per moments, però no preveure és equivalent a no s'ha fet; per tant nosaltres volem ser positius, volem apostar, seguint l'exemple viscut a Ribes de Freser i confiar que podrem acollir, el proper diumenge 15 de novembre, la nostra VIII Trobada de Gegants. 

Dissabte 26 de setembre participarem a la segona trobada després del confinament, visitant els amics i veïns de Santpedor amb motiu de la Fira de Sant Miquel. Les colles previstes tampoc no arribaran a cinc. Esperem i creiem que serà possible. Més que mai es viu al dia, però hem de continuar vivint. Així ho volem i així ho desitgem a la resta d’entitats del nostre poble.

Salut per a tothom i força a la nostra cultura segura! 

Colla de Geganters i Grallers de Balsareny - Els K + Sonen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.