diumenge, 16 de febrer del 2020

Majestuosa Cavalcada dels Traginers 2020



En un matí sense gaire fred, el sol es va fer pregar una mica, però va acabar sortint per escalfar la gent que es va aplegar a Balsareny per celebrar la festa. Els Trabucaires de Rajadell van despertar el poble amb els seus trets de bon matí. La Torrada del Traginer, amb la demostració de l'elaboració artesana del porc, acollia els que volien esmorzar. L'acordionista Valentí Alsina animava el personal del Rebost i la Taverna. Al Trull es ferrava un animal, i tothom es preparava per a la gran Cavalcada. La comitiva d'honor, amb la Cobla Ciutat de Manresa, recollia la banderera a la plaça de les Monges, i una gran repicada de campanes donava el tret de sortida a la desfilada, que enguany estrenava un itinerari diferent, i que va ser comentada per en Jacint Orriols, mentre Mn. Antoni Bonet i Mn. Joan Bajona beneïen els participants, persones i bèsties .

Formaven la cavalcada: Una representació de la unitat equina dels Mossos d'Esquadra; la Pubilla, l'Hereu, la Pubilleta i l'Hereuet de Balsareny, encapçalant una llarga comitiva de Pubilles i Hereus de tot Catalunya; els Trabucaires i Morterets de Rajadell; els Geganters i Grallers de Balsareny, amb els gegants Maria i Marc, que lluïa una imatge del balsarenyenc Pere Casaldàliga, bisbe emèrit de Sao Félix do Araguaia, que avui complia 92 anys; els Geganters Els K+Sonen, amb els gegantons Joan i Mariona i els gegants Blanca i Bernat; els gegants Manelic i Núria, de Ribes de Freser; els Bastoners de Balsareny i la Cobla Ciutat de Manresa. Presidia la desfilada Elena Permanyer Barrier, banderera de la Festa, la primera en tota la història –des del 1943 que es va reprendre, i també des d'abans–; li feien costat els cordonistes, Antoni Álvarez i López i Jordi Permanyer Barrier. Al darrere, la comitiva de la núvia, Mercè Rovira i Ribera, la mare de la núvia i el nuvi, Joan Casaldàliga Sala, amb les mules guarnides de festa i la mula amb el bast que porta el dot. A continuació, el Traginer d'Honor, Jaume Artigas Sellarés; i un grup de Mossos d'Esquadra d'època.

Seguien els Traginers, amb mules i matxos que portaven albardes i sàrries amb oli i gàbies d'aviram; i bastos, àrguens i arguenells per portar garbes, fems, sorra, torrats de llenya, feixos, gerres d'aigua i de mel, sacs de farina, pedres, arnes d'abelles, portadores de raïm, bots de vi, sarrions de carbó, lleteres... Tot l'esplendor d'un patrimoni ric i entranyable, testimoni de la pobresa i les dificultats d'una manera de viure ben arrelada a la terra al llarg dels segles. A continuació, molts carros, carregats de quitxalla, gent jove amb mules, molts espontanis i una nodrida representació dels genets participants a les curses del Castell. La cavalcada va donar dues voltes per la carretera de Manresa i de Berga i pel carrer de la Travessera abans de tornar al punt de partida.

En acabar,es va lliurar l'estendard al banderer de l'any que ve, Jesús Acevedo Sánchez. A la tarda, al circuit del Castell, hi haurà la tradicional curs d'ases, mules, ponis i cavalls. Els premis es lliuraran al Mercat del Traginer, i a la Taverna es farà l'acte de cloenda.

Felicitem tots els organitzadors per l'enorme feinada i la il·lusió amb què l'han empresa, i donem les gràcies a tots els participants i a tots els que ens hi ha acompanyat. Fins l'any que ve!


Sarment
Fotos: R.C.








































































































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.