dimecres, 26 de febrer del 2020

Geganters: De Puig-reig als Traginers, passant per Pallejà




Després que els músics de la colla de Geganters i Grallers de Balsareny participéssim a la cercavila de la "Corrida" de Puig-reig acompanyant les pubilles de Balsareny, Judit Capdevila i Estel Dalmases, i els seus hereus, Ferran Galiano i Pol Seuba, i promocionant alhora la Festa dels Traginers, tocava el torn d'acompanyar en Marc i la Maria a Pallejà, on celebraren els 25è aniversari dels seus gegants, en Martí Teula de Sobreroca i la Laieta Canduro i Rovires, els quals deuen els seus noms als copatrons de Pallejà i representen dos pagesos.



Una bonica trobada, acompanyats per 25 colles geganteres, de totes les quals ens enduem uns bons records. Us volem parlar, però, d'una colla en especial, entre les que ens trobàvem a Pallejà. Ser geganter i compartir aquesta estima per la cultura popular catalana, et fa viure situacions magnífiques.



Es tracta de la colla de SantVicenç de Montalt, on es demostra que la superació de l'ésser humà és enorme i no té límits. Un exemple clar n'és el d'en Pedro Jurado, portador d'aquesta colla. Un home que, tot i tenir una ceguesa del 98%, porta el gegant com qualsevol altre, a còpia de ganes i il·lusió.


En una entrevista que li van fer al diari El Punt Avui, considera que «les barreres se les posa un mateix», i afegeix: «Quan em poso a sota el gegant i l'aixeco, sento una cosa molt especial», ja que aquesta activitat «dona satisfacció i suposa un alliberament». A l'hora de posar-se el gegant a les espatlles, el geganter té com a principal guia la seva dona, l'Áurea. «Ella és els meus ulls i, juntament amb els companys geganters, em guia cap allà on haig de portar el gegant o cap a on l'he de fer ballar», diu. Jurado anima qualsevol persona amb disminució a superar les adversitats: «La gent amb alguna disminució ha de perdre la por a voler fer coses, perquè realment, si un vol, se'n poden fer moltes», assegura.



Després d'haver estat testimonis d'aquesta fita, als Geganters i Grallers de Balsareny, ens arriba l'hora de participar activament en la nostra Festa dels Traginers.

Començàvem dijous, acompanyant la llar d'infants cap al Trull per participar del Traginer a l'Escola; i seguíem dissabte al matí participant en la Cavalcada Jove i, a la tarda, en les inauguracions de l'Exposició de fotografies, la Taverna i el Rebost.



I diumenge, arriba l'hora de la gran Cavalcada del Traginer, on lluïm orgullosos les figures del nostre traginer Marc, la nostra pagesa Maria, en Cisco i en Xavier, els quals participen d'un gest d'estima, de respecte, d'apropament envers el nostre balsarenyenc universal, Pere Casaldàliga, i la seva família, coincidint amb el seu aniversari, ja que aquest dia compleix 92 anys.



Va ser un acte promogut per algun dels nostres membres, conjuntament amb "Esgriolem" del Cercle Cultural. El Traginer Marc va desfilar lluint un retrat d'en Casaldàliga on es podia llegir: "Jo vaig néixer a cal Lleter" i la data del seu naixement, el 16-2-1928, que l'acompanyà durant tot el recorregut de la cercavila.



I juntament amb el Pubillatge vingut d'arreu a la Festa dels Traginers, abans de la cavalcada, ens vam fer una fotografia davant de cal Lleter i vam improvisar la cançó "Aniversari feliç". La fotografia s'ha enviat a en Pere Casaldàliga a São Félix do Araguaia.



En nom d'Esgriolem volem agrair als membres de la colla de Geganters, del Pubillatge i de la comissió de la Festa dels Traginers el gest amb què Balsareny ha volgut obsequiar en Pere Casaldàliga el dia del seu aniversari.

Jordi Vilanova
Fotos: Jordi Vilanova / Dafne Molina 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.