dilluns, 17 de setembre del 2018

Balsareny celebra l’Onze de Setembre



Els mesos d’estiu no han minvat les activitats de protesta demanant l’alliberament dels presos polítics en presó provisional, i pel retorn dels exiliats. Una situació que dura des de fa deu mesos i que no es preveu que es resolgui fins que tinguin lloc els judicis i es dictin les sentències. Mentrestant, persones de Balsareny han anat participant en les concentracions solidàries davant de la presó de Lledoners, on hi ha Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Josep Rull, Jordi Sánchez i Josep Turull (Dolors Bassa i Carme Forcadell són a presidis més distants). També s’han fet actuacions puntuals, com ara netejar parets de pintades. El dilluns 10 de setembre al vespre es va fer la tradicional pujada al Serrat del Maurici per canviar la senyera que hi oneja; més endavant hi va haver una marxa pacífica i silenciosa amb torxes, que va culminar a la plaça de l’Ajuntament amb la lectura d’un manifest i el cant de l’himne ‘Els Segadors’. A continuació, a la plaça de la Mel va tenir lloc un sopar popular, amenitzat amb l’actuació del grup musical “Set Vetes”; actes organitzats per ANC Balsareny, ERC Balsareny i PDeCAT Balsareny.

L’endemà, diada de l’Onze de Setembre, dos autocars plens de balsarenyencs, a més d’altres famílies que s’hi van desplaçar en cotxes particulars, van traslladar-se a Barcelona per participar en la gran manifestació de la Diagonal, que va concentrar més d’un milió de persones. La tardor es presenta igualment reivindicativa, ja que es complirà un any de la manifestació del 20 de setembre, del referèndum de l’1 d’Octubre, de la vaga general del 3 d’octubre i de les decisions polítiques del 10 i el 27 d’octubre que van desembocar en l’aplicació de l’article 155, la destitució del Govern i l’empresonament o exili dels polítics independentistes. Fets que un dia formaran part dels llibres d’història, però que una part de la societat ha viscut i viu intensament entre l’angoixa, l’esperança i la mobilització, i vol continuar sent-ne col·lectivament protagonista, fent sentir la seva veu i exercint els drets i les llibertats, de forma pacífica i cívica, en defensa dels valors democràtics, de la dignitat i de la justícia.

La Diada de l’Onze de Setembre, a Balsareny, es va completar amb la tradicional Sardinada, seguida d’un ball popular amb l’actuació de “Pep i M. José”. I el dissabte dia 15, a la Biblioteca Popular, els Rapsodes dels Pastorets de Balsareny van fer una lectura de poemes de Josep Carner.
.

Sarment



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.