dijous, 23 de juny del 2016

La Flama del Canigó torna a Balsareny


Com ja s’havia fet en altres ocasions —la primera a finals dels anys 60 del segle passat—, la Flama del Canigó ha arribat a Balsareny per encendre el tradicional Foc de Sant Joan. L’han portada membres del Centre Excursionista de Balsareny, des de Navàs, on havia arribat procedent del cim pirinenc.  Després de la revetlla, animada amb un esclat de petards, hi ha hagut un sopar popular solidari organitzat per Càritas de Balsareny; l’entorn ha estat engalanat amb els fanalets de Sant Joan que es van fer dies enrere en un taller de la Biblioteca Pere Casaldàliga. Seguidament hi ha hagut un ball de Sant Joan amenitzat pel trio musical "Choffers grup"; un concert amb els "Caipirinhas Rumberus" i, finalment, sessió de bona música amb els DJ's Pitu&River.

La tradició dels fosc de Sant Joan és ancestral. Però va ser l’any 1955, quan uns rossellonencs amants de les tradicions van decidir d’encendre una foguera, no pas als pobles, que ja es feia, sinó a dalt de l’emblemàtica muntanya, i portar-ne la flama per tot el Rosselló, el Vallespir i el Conflent perquè tots els focs del país tinguessin un origen comú. Des de 1965, la flama no s’ha apagat mai, ja que es conserva encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà. El 22 de juny, un grup de voluntaris la torna a pujar dalt del cim, on serveix per encendre la nova foguera de la qual sortiran l'endemà totes les torxes, una de les quals torna al Castellet, on es manté fins l’any següent.

En ple franquisme, l’any 1966, la flama va travessar la frontera interestatal, que no nacional;  i gràcies a la tenacitat d’organitzacions com Òmnium Cultural i el Moviment Escolta va estendre la nova tradició arreu de Catalunya i per la resta dels Països Catalans. La Flama té un alt valor de representació simbòlica, ja que representa la pervivència de la cultura catalana, la unitat de la llengua i la germanor entre tots els territoris que la comparteixen. Una gran iniciativa, enguany, que la Flama hagi tornat a passar per Balsareny: hem pogut celebrar Sant Joan tot fent poble.

Sarment
Fotos: Sarment














Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.