divendres, 27 de maig del 2016

Balsareny Avui

Iberpotash: del Llobregat al Cardener

Del Llobregat del tèxtil en queden diferents punts on encara avui els més grans de la setantena podem donar raó i explicar als nostres néts què va ser aquest gran moviment industrial que va ser motor econòmic de moltes de les nostres famílies.

Avui un d’aquests puntals de sosteniment veïnal és la mineria de potassa de ICL de Balsareny i Sallent, a la vall del Llobregat. Aquesta, però, es veurà afectada per un trasllat cap a la mina de Súria, a la vall del Cardener; ara bé, per sort sembla que no hi haurà pèrdua de llocs de treball.

El Pla Phoenix incorpora una nova distribució de sal Vacuum, de gran puresa. Aquesta nova planta minera produirà aquest producte des de Súria. Aquest primer trimestre de 2016 ICL ja ha fitxat 25 treballadors per a la nova planta de sal Vacuum i preveu mantenir el ritme d’incorporacions per a l’any 2016.

Actualment ICL dóna treball a unes 4.000 persones, entre directes i indirectes. La companyia segueix un pla imminent (2016-2019) pel tancament de la mina de Sallent i Balsareny. En aquests tres anys la factoria haurà d’incorporar el trasllat cap a la mina de Súria de tots aquests treballadors. Segons fonts oficials el trasllat es farà de manera gradual i anirà en paral·lel a l’increment de producció a Súria. Per poder assolir aquest repte caldrà finalitzar la rampa de grans dimensions, actualment en construcció i que es preveu que s’obri a mitjans de 2017, que connectarà l’exterior amb l’interior de la mina de Cabanasses de Súria.

L’ONG Proactiva Open Arms, premi Casaldàliga a la solidaritat

El passat diumenge 1 de maig de 2016 a Navarcles, els representants de l’ONG Proactiva Open Arms van rebre el Premi Casaldàliga a la solidaritat 2016. El premi va ser lliurat al Festival de Cinema solidari Clam, com a reconeixement a l’acció que duen a terme al mar Egeu per salvar les vides dels que precisament fugen de la mort i la destrucció que provoca la guerra. El premi el va recollir el director de l’ONG Òscar Camps. A l’acte van recordar aquells moments en què ell i els seus companys van dir prou i van decidir embarcar-se al mar Egeu.

Més de cent persones van ser presents a l’auditori Agustí Soler i Mas per presenciar el lliurament del guardó, entre ells l’alcalde de Balsareny Albert Neiro; Llorenç Ferrer, alcalde de Navarcles; Agustí Comas, president del Consell Comarcal del Bages; i Glòria Casaldàliga; neboda de Pere Casaldàliga i representant de l’Associació Araguaia, entre altres autoritats i representants de cooperacions i activismes solidaris.

Josep Gudayol i Puig



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.