dijous, 3 de desembre del 2015

Impàs entre comicis

EDITORIAL

Estira-i-arronsa. El Parlament de Catalunya, en el marc de les complexes negociacions entre els dos grups que hi sumen majoria, ha proclamat una Declaració d’inici del procés cap a un estat català independent. Un pas que de seguida ha provocat la resposta de les institucions estatals: el TC ha admès a tràmit el recurs del govern central, i la declaració ha estat suspesa automàticament de forma cautelar. Ara bé, les mateixes formacions que, juntes, han tirat endavant aquest acte sobirà, no es posen d’acord en la investidura del president del govern que l’hauria de liderar. En dues votacions consecutives no hi ha hagut la majoria necessària, i la situació en el moment de redactar aquestes línies oscil·la entre el desencís per la incapacitat d’haver arribat a un acord ràpid i l’esperança d’aconseguir-ho encara, amb la flexibilitat necessària per part de tothom, per tal d’evitar la convocatòria de noves eleccions al Parlament, després de les legislatives estatals ja convocades per al 20 de desembre.

Els votants que van expressar, amb dues opcions, una voluntat sobiranista, confien que els seus representants electes sàpiguen arribar a un acord en ferm, basat alhora en la coherència amb els respectius programes i en la responsabilitat davant de l’objectiu comú que hom espera assolir. A la vista del resultat de les urnes el 27S, l’escenari ideal fóra un acord per formar un govern sòlid que tingui en compte les sensibilitats de totes les formacions favorables al procés, i que procuri sumar-n’hi encara de noves amb polítiques socialment atractives i inclusives. L’alternativa, atès que els grups opositors tampoc no sumen majoria, seria tornar a votar; cosa altrament normal en les democràcies, quan no hi ha majories absolutes ni capacitat per establir pactes estables.  

Entitats. Mentrestant, Balsareny va trampejant una tardor amb temperatures més que moderades, i ens acostem a la temporada d’hivern. En aquest butlletí donem compte de la ja tradicional Fira d’Artesans i la Caminada nocturna del Centre Excursionista, així com de la preparació dels Pastorets, la Cavalcada dels Reis, la Marató de TV3 i altres activitats del cicle nadalenc; i també informem de la xerrada del VOLT2 sobre sobirania energètica, i dels actes commemoratius del Dia Internacional contra la Violència de Gènere.

Seguretat. El món va girant, i mai del tot en pau. Aquí vèiem llunyanes les tràgiques guerres que devasten l’Orient mitjà i altres indrets del món, i encara no ens ateny de prop la crisi dels refugiats que Europa no sap o no vol resoldre. Ara ens commouen els atemptats cruels, com el de París, quan els veiem a la vora i ens sabem vulnerables. Cal tenir el cap clar i evitar de caure en paranys xenòfobs, i saber discernir qui són els responsables últims de totes aquestes malvestats: interessos econòmics i poders geoestratègics que piquen molt amunt, fora de l’abast dels ciutadans de carrer. No hi podem fer gaire més, llevat de manifestar-nos per la pau i votar en conseqüència; sentir-nos solidaris amb el dolor de totes les víctimes de totes aquestes situacions tan inhumanes, i intentar ser coherents quan puguem contribuir d’alguna manera a pal·liar el sofriment de qui arribi demanant un ajut que necessita per sobreviure lluny de la seva terra assotada pel terror. Costa poc posar banderes de colors en una foto a les xarxes socials, i bastant més fer un gest d’empatia de debò, que ens afecti la butxaca o la comoditat domèstica; però la solidaritat, com tot, cal demostrar-la amb fets.


CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.