dimarts, 18 de març del 2014

Balsareny Avui


Indústria i medi, incompatibilitats en el món salí d’Iberpotash

Tota la pila d’anys de funcionament de les mines de potassa de Balsareny i Sallent han estat, i encara són, una alliberació econòmica per a moltes famílies de les dues poblacions i un reconeixement industrial a Europa i al món. Però tots aquests anys (més de setanta o vuitanta) són molts anys d’extracció de potassa, i com qualsevol matèria primera generada per un treball industrial, a més a més de proporcionar beneficis, deixa dificultats que tard o d’hora hem d’assumir tots plegats.

Aquest raonament vol venir a compte sobre l’afer judicial a què fa front l’empresa Iberpotash. Avui per avui i davant del contenciós presentat fa temps per una associació de veïns de Sallent (barri de la Rampinya), situat al peu de la muntanya del Cogulló, l’empresa prendrà la determinació de presentar un recurs al TSJC, recurs que també sembla que poden prendre els equips de política municipal de Sallent. La possibilitat d’ambdós recursos sembla que donaria la possibilitat de que les extraccions poguessin continuar. Segons informació del Regió 7, del 25 de febrer de 2014, «el que està en qüestió amb aquesta sentència és la possibilitat de continuar abocant el residu salí al runam del Cogulló, perquè aquesta muntanya artificial es considera que ha crescut superant els límits establerts. Però l’empresa necessita tenir el runam en actiu mentre es faci extracció de potassa a Sallent. La seva intenció és aturar aquesta activitat els primers mesos del 2015 per dedicar tots els esforços a l’explotació de Súria i deixar la mina de Sallent, que ha anat esgotant els seus recursos».

La Festa dels Traginers aposta en ferm per una continuïtat tradicional

L’Escola Guillem de Balsareny i la Llar d’Infants Pare Coll obriren la porta amb dedicació al mes de febrer i a la retrobada Festa dels Traginers. Una aposta ferma per la continuïtat sortia al carrer formant el rebrot de «Pel febrer floreix l’ametller i a Balsareny rebrota el traginer». En aquests dos centres educacionals és on creixen les noves fornades de balsarenyencs

Des d’aquí voldria felicitar a Aina i Laia Rodríguez Pulido, juntament amb Marc Cabra i Eloy Rivero, que van omplir l’acte de benedicció en honor a Sant Antoni dels Traginers Petits.

Segons paraules d’Àngel Ribalta, president de la Comissió de la Festa dels Traginers, aquest any s’ha volgut reforçar amb aquest objectiu perquè amb els anys es pugui acabar fent una rèplica dels Traginers grans que el diumenge honoren l’encapçalament de la festa.

Ningú sense pa

Fa uns dies, prop d’una vintena de persones decidiren trobar-se en un acte solidari dins de la campanya anual de l’associació balsarenyenca de Mans Unides.

Amb el lema «Berenar per a la fam», el grup d’assistents dissertaren sobre les grans necessitats que el món actual pateix a causa de la insolidaritat dels països més rics. Comunió i pregària tingueren uns complements d’alegria, amb l’humor de la pallassa Montserrat, que omplí l’estança d’un seguici imaginatiu d’humanitat. Amb el seu nas vermell, la Montse arribava amb uns acompanyants de categoria (el papa Joan XXIII, sant Antoni Maria Claret, Pere Casaldàliga, etc.) que portaven aquest missatge solidari: «ningú sense pa». Un humor blanc, mentre les busques del rellotge anaven trencant la tarda, d’acudits i cançons que feren florir rialles espontànies en uns moments d’autèntica trobada de dejuni i pau cristians.

Cal destacar una aportació agraïda: la que aportaren a través del vídeo les famílies Mingo Vallès i Casaldàliga Rojas en la seva visita al nostre bisbe emèrit Pere Casaldàliga, a São Félix do Araguaia a la selva del Mato Grosso. Paisatges, caminades i sopars amb els costums del lloc, pregàries i celebracions eucarístiques.


En la campanya engegada per la Parròquia de Balsareny (vegeu Full Parroquial Diocesà del 23 de febrer de 2014) i econòmicament parlant, fins a l’hora d’escriure aquestes ratlles s’havien recollit les següents quantitats: misses de la Parròquia (915,45 €), berenar solidari (120 €) i Comunitat d’Argençola (115 €).

Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.