dilluns, 3 de febrer del 2014

Invertim amb seguretat



Què cal saber per invertir en productes financers?

Les finances són un món desconegut per a moltes persones. Sabem en què hem d’invertir i quan fer-ho? Quines precaucions hem de prendre a l’hora de fer una operació d’aquest tipus?

Dotze consells

1. Decidiu invertir d’acord amb dades fonamentades i fets comprovats, però no ho feu mai per rumors.

2. Invertiu amb seguretat i dins la legalitat: heu de disposar de tota la informació per escrit i assegurar-vos que l’entitat financera que us ofereix fer la inversió és coneguda i està degudament registrada. No confieu mai en productes o valors financers oferts per Internet, per telèfon o per un comercial que us ha visitat inesperadament.

3. Valoreu els riscos que comporta fer determinades operacions financeres.

4. Assegureu-vos dels beneficis que obtindreu cada any i les possibilitats de recuperar el capital invertit abans que finalitzi el venciment de la inversió, sobretot en les operacions a llarg termini.

5. Tingueu en compte que les primeres inversions en productes que ofereixen rendibilitats superiors a les que es donen en el mercat tenen un bon rendiment perquè, normalment, estan exemptes d’impostos o tenen algun avantatge fiscal.

6. Penseu que haver obtingut bons beneficis en inversions anteriors no és garantia d’aconseguir béns futurs.

7. Comproveu, en cas de comprar emissions de deute públic, que estan registrades a la Comissió Nacional del Mercat de Valors CNMV). Aquesta informació ha d’aparèixer obligatòriament en els tríptics informatius.

8. Compareu l’oferta amb les taxes de rendibilitat (TIR) d’emissions similars, ja que moltes tenen un interès molt elevat durant el primer any i la resta d’anys de l’emissió és considerablement més baix.

9. Preneu precaucions davant els venedors que us pressionen per actuar immediatament i que prometen beneficis ràpids i segurs. No oblideu que poseu en joc els vostres estalvis.

10. Demaneu les credencials de les persones i entitats que no conegueu i que intenten vendre-us productes financers. Recordeu que les úniques entitats que estan habilitades per fer aquest tipus d’operacions són les que estan registrades a la CNMV.

11. Reflexioneu sobre els consells que us donin els familiars, els amics i altres persones i corroboreu-los amb la informació oficial de la CNMV.

12. Signeu el contracte de la inversió o la compra del producte financer degudament imprès i amb la garantia que l’entitat financera us dóna tota la informació de l’operació. Llegiu atentament el contracte, fins i tot la lletra menuda, i signeu-lo juntament amb l’entitat en la data en què es fa l’operació. Finalment, recordeu que sou l’última persona responsable de la gestió dels vostres estalvis, per la qual cosa assessoreu-vos correctament abans de fer qualsevol inversió i assegureu-vos que feu l’operació d’acord amb les vostres necessitats.

Joan Buscà, economista
Vocal del Consell de la Gent Gran de Catalunya
Associació Els Atmetllers




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.