dimarts, 11 de febrer del 2014

Cartell de Traginers 2014

Un cartell, ja sigui d'una festa o de qualsevol altre esdeveniment, tal com jo l'entenc, ha de tenir l'objectiu de plasmar l'essència d'allò que representa, s'ha de mirar de fer que una sola imatge o composició mostri un aspecte concret o diversos aspectes generals del que és representat, i això no sempre és fàcil d'aconseguir. En un poble com el nostre, Balsareny, on la Festa dels Traginers és motiu d'orgull general per als seus habitants per tot el que significa històricament i culturalment, quan se'm va proposar la tasca de dissenyar el cartell de la festa, a l'instant vaig prendre consciència de la responsabilitat que això comportava a nivell d'història. Aquest cartell seria la continuació d'una sèrie de cartells històrics tradicionals, l' inici dels quals es remunta a força dècades enrere, abans que jo hagués nascut, i havia d'informar-me bé sobre què treballar, sobre quins eren els fonaments a partir dels quals havia de treballar.

Amb això en ment, a l'hora de crear l'esbós inicial del que posteriorment hauria de ser el dibuix del cartell de la Festa dels Traginers, vaig tenir la sort, gràcies a l'arxiu històric de l'Ajuntament, de poder veure molts dels cartells dels anys anteriors que han adornat, també, la revista de la festa, i poder veure'ls en va configurar el punt de partida. Tots els cartells que s'han fet tenen alguna cosa, un significat o sentiment particular relacionat amb l'esperit de la Festa, i si són vistos cronològicament se'n pot observar l'evolució estilística i estètica, però sempre mantenint l'essència del que representen. A nivell personal, m'agraden molt tots, i opino que tots ells tenen una cosa o altra que els fa especials, i de fet ho són: representen, de forma plàstica, diferents moments històrics d'una mateixa celebració, ja mítica, com és la nostra festa.

En el cas del cartell d'aquest any, vaig començar a pensar en ell sota dues premisses bàsiques del que volia que fos: per una banda, a nivell creatiu, volia que el cartell fos original en la mesura que pogués, ja que una part important del procés creatiu és, per a mi, la idea sobre la qual es treballarà i que, pràcticament, configura el tot de la creació; i per altra banda, a nivell de composició i com a dibuixant amateur, no volia que fos una fotografia o collage perquè són terrenys que, de base, no domino tant com altres, sinó que volia que fos dibuix i que estigués pintat a mà, de la forma màximament humana possible, que un cop acabada la composició es tractés d'un dibuix simple, però fet amb el cor i amb una bona idea al darrere.

Establertes les bases, vaig començar a pensar en què fer, intentant buscar pistes en la pròpia festa. En aquesta reconeixem i commemorem, any rere any, la figura del traginer, l'històric transportista o comerciant de mercaderies amb una llarga tradició al nostre poble. Tractant-se d'una festa en el seu honor i en el seu homenatge, la figura del traginer no podia faltar al meu dibuix. Malgrat això, volia que, en aquest cas, fos un traginer impersonal, cap traginer en concret i alhora tots els traginers: d'aquí que no se li vegi la cara, però que vagi vestit amb la típica camisa de quadres, la faixa i els pantalons de pana, característics de la figura del pagès o l'home del camp, però també de l'ofici del transportista d' anys enrere.

Quant a la idea de què havia de fer aquest traginer, tenia clar que volia que fos alguna cosa relacionada amb el fet de desplaçar-se. La figura del traginer i l'acte de caminar van units, caminar conforma l'essència del seu històric ofici. Els traginers, entenc, són eterns caminadors que, mentre fan via, transporten tot tipus de mercaderies cap a les seves respectives destinacions. En el cas del cartell, el traginer fa via caminant per un camí de terra, possiblement preparant-se per a una nova jornada de treball, o, possiblement, tornant de la taverna, dirigint-se a descansar després d'una llarga jornada i una dura travessa. Duu les espardenyes de set vetes agafades en una de les seves mans, per la qual cosa camina descalç, cansat però amb pas ferm i segur, sobre el camí de terra, ell tot sol, únicament traginer i camí; el fons és blanc, no hi ha res més en el dibuix. Però això no és del tot cert, res més allunyat de la realitat: el traginer mai no està sol en les seves travesses i, per a mi, no es pot parlar d'aquest ofici sense entendre la importància de la mula, el matxo o l’ase de càrrega que acompanya al traginer en les seves llargues jornades als camins, i això, de forma impersonal, també està reflectit en el dibuix.

Al contrari del que cabria esperar, les petjades deixades per la planta dels peus nus del traginer sobre la superfície del camí que recorre, són la marca de les ferradures de l'animal que l'acompanya sempre, incansablement, en els seus llargs trajectes. De la forma més pura possible, encarnada en el fet de caminar descalç sobre el camí rural, el traginer té l'ànima de la bèstia de càrrega que l'acompanya, simbolitzada per la forma de les ferradures que deixa en caminar, i així es completa la unió, tant física com espiritual, entre les dues mítiques figures de la nostra festa: traginer i ase són dos en un, no s'entén l’un sense l'altre. La meva idea era aquesta, i un cop vaig arribar a aquesta barreja de conceptes que en la meva ment començaven a prendre forma, ja només quedava la part fàcil, quedava posar-me mans a la feina, ja que sempre he pensat que el que és veritablement difícil és trobar la idea que et convenci, més que no pas posar-la en pràctica. El resultat és el que es pot veure. Espero que el dibuix hagi mostrat, tal i com he intentat expressar, aquest sentir de lligam o vincle espiritual entre la figura del traginer i el ruc, així com el que significa per a tots nosaltres aquesta nostra Festa dels Traginers.

M'agradaria mostrar el meu agraïment públic a la gent de la Comissió de la Festa dels Traginers, que fan possible aquesta festa i que han pensat en mi per al disseny del dibuix del cartell de Traginers d' enguany. Ha estat una experiència molt enriquidora i, no cal dir-ho, un veritable plaer i un autèntic orgull per a mi dur a terme la tasca d'encarregar-me del disseny i el dibuix d'una festa que significa tant per a tota la gent que és de Balsareny, que la sent i la viu d'una forma tan especial. Que per molts anys puguem celebrar-la, any rere any, fent poble tots plegats!

Molt bona Festa dels Traginers a tothom!


Albert Otero

2 comentaris:

  1. Penso que és el millor disseny en un cartell que he vist en molt de temps.
    A la meva manera de veure-ho un disseny ha de seduir, educar i, potser el més important, provocar una resposta sentimental, i això és justament el que has aconseguit.

    Moltes gràcies.
    josep estruel

    ResponElimina
  2. Gràcies per les teves paraules, Josep.

    La meva preocupació principal era fer un cartell que, independentment del dibuix en sí, fos capaç de transmetre aquestes coses que has dit, i m'alegra molt que em facis saber que en el teu cas particular ho he aconseguit.

    Salut i bona festa!

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.