dilluns, 15 d’octubre del 2012

Primer Fòrum Balsareny

SOCIETAT



Primer Fòrum Balsareny: Les causes del bisbe Pere Casaldàliga

Els dies 13 i 14 d’octubre s’ha celebrat a Balsareny el Primer Fòrum Balsareny, organitzat per un grup de persones provinent del món cristià que vol celebrar el cinquantenari del Concili Vaticà II, del qual es senten hereus; un esdeveniment que va suposar per a ells un estímul vital i un compromís rellevant per a l’església. Alhora, han volgut commemorar els 40 anys del camí de Pere Casaldàliga com a bisbe, fent present tot allò que ell i les seves causes han representat per a la renovació del missatge cristià compromès amb la humanitat.



L’acte, amb més de 280 inscrits, va començar a la sala Sindicat recordant la figura del papa Joan XXIII, autèntica ànima i promotor del Concili, i per això aporten al Fòrum l’enregistrament en vídeo d’unes paraules del qui va ser secretari del «Papa Bo», l’arquebisbe emèrit Loris F. Capovilla.

L’acte va seguir amb una taula rodona sobre la significació del Concili, amb la participació del monjo i historiador Hilari Raguer i l’escolapi i biòleg Ramon M. Nogués. L’acte es va cloure amb un debat entre els ponents i el públic assistent, que va coincidir amb els ponents a demanar una Església més plural i oberta.

A la tarda es van desenvolupar diversos tallers sobre ‘Els fruits del Concili’, tocant temes com el diàleg interreligiós; la lluita contra la marginació i la pobresa i la indignació davant de les injustícies; el treball per la pau; el bon humor i l’alegria cristiana a la llum de Joan XXIII; una Església plural i oberta a la diversitat; premisses, perspectives i perills d’un nou Concili Ecumènic; espiritualitat, mística i compromís; i el Concili, l’Església i els joves.

Al vespre es van presentar les conclusions dels tallers. Seguidament, el periodista Francesc Escribano va parlar de la pel·lícula sobre Pere Casaldàliga, Descalç per la terra vermella, que ha dirigit, basada en un llibre escrit per ell mateix. La pel·lícula, una minisèrie televisiva de tres hores, s’estrenarà probablement la primavera que ve; Escribano es va comprometre que, després de l’estrena mundial (que es farà a Sao Félix do Araguaia), s’estrenaria a Balsareny.
 

Al final de la jornada, el quartet de Carles Casas va oferir un extraordinari concert amb peces compostes per ell inspirades en Pere Casaldàliga, i arranjaments sobre músiques de Lluís Llach. L’acte va finalitzar amb una excel·lent actuació de la Coral Sant Esteve de Balsareny, que va acabar cantant la cançó Prelat del Mato Grosso, sobre el bisbe balsarenyenc, i recitant el seu poema Castell de Balsareny

El diumenge al matí, al Sindicat hi va haver una taula rodona sobre ‘Pere Casaldàliga, profeta i místic del segle XXI’, amb el claretià Joan Soler, membre de l’associació Araguaiam i Antoni Comín, exparlamentari i professor a ESADE. La conclusió de Comín va ser que “si d’aquí a dos segles encara hi ha Església, serà gràcies a persones com Casaldàliga”.


 
 

Després, a la plaça de l’Església, hi va haver una celebració eucarística amb sis oficiants, presidida per Mn. Climent Forner. Tot seguit, es va llegir el missatge del bisbe Pere al Fòrum, que reproduïm a part; el grup de rapsodes dels Pastorets de Balsareny van recitar diversos poemes de Pere Casaldàliga, i els Geganters de Balsareny, els Grallers i el grup de tambors Els k+ sonen van cloure la festa popular amb una ballada de gegants.

Tots els actes van estar molt participats i els organitzadors es van acomiadar amb l’esperança de poder continuar celebrant fòrums com aquest, en la línia de compromís amb l’esperit del concili i amb les causes del pare Pere.

Podeu trobar molta més informació sobre el Fòrum en aquest bloc:
http://primerforumdebalsareny.blogspot.com.es/


Sarment
Fotos: Sarment

 
 
Missatge del bisbe Pere Casaldàliga als participants
en el 1r Fòrum de Balsareny

Vull agrair, en primer lloc, que realitzeu aquest Fòrum (que és diàleg, comunió, compromís), al costat del meu Llobregat, sota el meu castell, al costat de la meva casa pairal.
Les vostres causes són les meves causes. Les causes del Regne, les causes del mateix Jesús.
 
El Concili Vaticà II, del qual ara celebrem els 50 anys de la seva inauguració, que feu molt bé de tenir ben present i alguns voldrien veure oblidat, ha significat per a mi i per al món un temps nou de l'Església que s'obre en diàleg a la humanitat i es fa solidària amb les alegries i sofriments de la família humana.

No s'ha d'esperar un nou Concili per a respondre al clamor de reforma de l'Església, urgent i universal. El nostre cardenal Carlo M. Martini, que molt bé feu en recordar en aquest Fòrum, ens ho va deixar ben clar en el seu magnífic "testament”. I els pobres i els lluitadors pel Regne ho mereixen.

Que l'Esperit del Crucificat Ressuscitat amari el vostre/nostre Fòrum i els nostres cors sempre en la recerca del Regne.

Que aquest sigui l'inici de molts altres Fòrums, sempre en la caminhada que fem junts per les causes del Regne. Sigui on sigui em tindreu al vostre costat. Units i fidels a l'Evangeli de Jesús.

Una forta abraçada ben casolana i propera, des de l'Araguaia al Llobregat. Sempre, junts, en la recerca del Regne. Us tinc ben presents. Gràcies! Sempre vostre!

Pere Casaldàliga
13-14 octubre 2012
 

2 comentaris:

  1. Molt bé per els comenaris i resenyes del 1er Fòrum, es podria visualitzar el video del secretari de Joan XXIII, Mns. Capodevila. Gràcies. Josep M. Rierola de Barcelona

    ResponElimina
  2. Gràcies, Josep Maria. Atenent el vostre suggeriment, al final de l'article hi hem posat l'enllaç al bloc del Fòrum, on efectivament es pot visualitzar aquest missatge i molta més informació:
    http://primerforumdebalsareny.blogspot.com.es/

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.