dissabte, 10 de desembre del 2011

Homenatge a mossèn Joan

Fotos: J. Peralta i  Sarment

















El dia 27 de novembre, les entitats de Balsareny han retut un homenatge multitudinari a mossèn Joan Bajona, amb motiu de complir-se els 50 anys de la seva arribada a Balsareny.


Coral Infantil. Foto J. Peralta














Ordenat el 1955, el seu primer destí va ser a Navàs (1955-1961), on va començar a col·laborar amb moltes entitats locals: les Caramelles, els Reis, el futbol, els Pastorets (“La llum de l’establia”), entre altres. També va fer de professor a l’Escola Tècnico-Professional Diocesana de Navàs (del 1958 al 1978), on va ensenyar manualitats, geografia, humanisme i religió.

Coral Ametllers. Foto J. Peralta















L’any 1961, el bisbe Tarancón el va destinar a la Colònia Soldevila de Balsareny, on es va integrar de seguida amb el grup que des de 1948 muntava “Els Pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús”, de Folch i Torres, així com en altres activitats culturals que es feien a Sant Esteve. Així, el 1963 va fundar la Coral Sant Esteve, i el 1969 va dirigir els Pastorets infantils, que van succeir els que fins aquell any havien fet els adults. Allà va consolidar una altra de les seves facetes, l’artística, construint la Font dels Escolans i liderant la restauració de l’església mil·lenària de Sant Esteve.



















El 1978 va ser destinat a la parròquia de Santa Maria de Balsareny, de la qual va ser arxiprest entre 1979 i 1982. A Balsareny va continuar apuntant-se a totes les activitats culturals i socials: participant activament amb els Pastorets (dels quals fou president i és ara president d’honor) i amb les corals Sant Esteve, Romaní, Infantil i Els Ametllers, i amb l’Escola Municipal de Música; i col·laborant amb moltes altres entitats esportives i culturals locals, entre les quals la Penya Barcelonista, el Centre Instructiu i Recreatiu, el Futbol, l’Handbol... I va continuar la seva feina de constructor i decorador, amb l’absis del Crist Jacent a l’església parroquial o els mosaics de la Font de Sant Roc al Pont del Riu, la Font del Romaní, la Font del Bruc o el jardí del Casal.


Coral Sant Esteve. Foto J. Peralta





















Aquest diumenge, ell tenia previst que les seves corals (Sant Esteve, Infantil i Ametllers) cantarien a missa i després de missa de dotze amb motiu de la festa de Santa Cecília, i així ho van fer.

Foto J. Peralta















No s’esperava que, en acabar el concert, els Geganters entrarien el seu Gegantó a l’església i que els Gegants de Balsareny i els Bastoners ballarien en honor d’ell les seves danses (les dels Gegants, amb música composta per ell), i que després anirien tots plegats al Sindicat, on ha tingut lloc un dinar d’homenatge que ha deixat esquifida la sala gran.


Totes les entitats del poble, unànimement, s’hi han apuntat, i molts particulars, per fer palesa l’estimació i la gratitud que Balsareny sent envers ell.


Foto J. Peralta

Mossèn Joan Bajona i Pintó ha demostrat a bastament, al llarg d’aquest mig segle, que a part de la seva plena disposició a col·laborar en tot és una excel·lent persona, amb un caràcter bonhomiós i afable, obert i acollidor, sempre amatent a escoltar tothom i a ajudar en tot allò que pugui, i sense un no per a ningú. Un gran home.



















Cinquanta anys entre nosaltres són una mostra prou clara de la bona feina que ha fet i continua fent a Balsareny, i l’homenatge del dia 27 ha estat una petita demostració de com li ho reconeixem i l’apreciem.


















Sarment, 27 de novembre de 2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.