dimecres, 20 de març del 2024

Tempo: ‘Sopa de pedres’

  
El diumenge 3 de març, el Cicle d’espectacles familiars Tempo ens oferí  a la sala Sindicat l’obra Sopa de pedres, de la companyia Engruna Teatre. 

 
Sopa de pedres és un conte de tradició oral que s’explica en una bona pila de països: França, Portugal, Noruega, Anglaterra, els Estats Units, Alemanya, Hongria, Catalunya... A tot arreu, el relat té una mateixa estructura; algú arriba afamat i cansat a un nou indret, on la gent li gira l’esquena; però, amb molt d’enginy, aconseguirà crear una fantàstica sopa de pedres gràcies a les aportacions de tothom. Aquella sopa representa un símbol de solidaritat i sacsejarà les consciències dels vilatans que giraven l’esquena a la persona forastera. 

 
A casa nostra, aquest conte ens va arribar de la mà de l’animador i narrador Xesco Boix, qui el va popularitzar després d’haver-lo escoltat als Estats Units en boca de Pete Seeger. 

 
La Companyia Engruna Teatre ens en mostra una versió contemporània: la història de l’Alma, una nena que ha de fugir del seu país perquè veu com al cel, en comptes de volar-hi estels, un dia hi arriben avions de guerra. Després d’un llarg viatge, arriba a un indret desconegut, on aparentment tothom té de tot, però ningú no vol compartir res amb ella. Amb enginy i intel·ligència fa una sopa de pedres que transforma l’individualisme de tot el poble en una feina en equip, i així dona una lliçó de vida a tots aquells que inicialment li havien tancat la porta.
 

És una bona manera d’explicar als infants el drama de les persones refugiades i dels menors no acompanyats. L’obra és realista i dura, una proposta que ens presenta una realitat sense matisos, en què dues actrius i una titella seran les encarregades d’explicar-nos-la d’una forma molt ben treballada, cosa que fa que el públic empatitzi amb la protagonista.
 
Jordi Vilanova
Fotos: Engruna Teatre 











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.