dissabte, 9 de març del 2024

Ara fa 47 anys: Volem l'Estatut!

ARA FA ... 47 ANYS 


 Volem l’Estatut
 
Ara fa just 47 anys, el març de 1977, i quan només feia poc més de quinze mesos de la mort de Franco, l’ Assemblea de Catalunya començava la campanya de “Volem l’Estatut” i Sarment publicava, en el seu número 14, un article del qual hem extret aquests paràgrafs:
 
«Els que per raó de l’edat no vam viure els anys de la República ens sorprenem en veure per primera vegada un ambient preelectoral que fins ara només coneixíem a través dels llibres d’història, o de novel·les o films estrangers. Ara veiem un món nou de partits, pactes, coalicions, de propaganda electoral sota tota mena de sigles... Potser ara sí que ens caldrà, de debò, informar-nos i votar. (...)
 
»El govern espanyol ha estat molt hàbil ajornant el tema de l’autonomia fins desprès de les eleccions, dient: “que ho decideixin els diputats elegits pel poble”. Sí, però això ja ens obliga a elegir els diputats del Congrés a Madrid. Encara que els diputats catalans defensin l’autonomia, falta veure si s’hi avindran els altres. Això va en contra del dret de l’autodeterminació dels pobles i farà que, al capdavall, sigui Madrid qui ens concedeixi el que li sembli oportú, suposant que ens concedeixi res!
 
»Per si fos poc, la creació del “Consejo General de Cataluña” és una trampa que se’ns prepara: una unió de Diputacions de les quatre “provincias”, creada a Madrid, dirigida des de Madrid, amb gent designada a dit i amb atribucions limitades a qüestions insignificants: si farem una carretera, si farem un museu... Cap qüestió de fons , cap autonomia, res! I serà, ja ho veureu, l’alternativa que el govern ens oferirà en lloc de l’Estatut. (...)
 
»Ens cal preparar-nos per a votar, per a Madrid, uns diputats catalans que, tots a una veu, plantegin clarament i amb fermesa el que Catalunya desitja, reclama i exigirà al Congrés de Diputats: tots els organismes reconeguts a l’Estatut de 1932, Generalitat, Parlament i Tribunal de Cassació... Uns diputats representatius que vagin a Madrid i proclamin: “Senyors, a Catalunya, VOLEM L’ESTATUT.»
 
Selecció de textos: Joan Prat

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.