dimecres, 15 de novembre del 2023

Castanyada 2023

 

Les castanyes, les danses, les llaminadures i les bruixes conviuen enguany a Balsareny en una castanyada molt participativa. Com és costum, la tarda del 31 d’octubre, l’Institut Escola celebrava al seu patí la popular castanyada; tot l’alumnat i algunes famílies voluntàries hi participaven coent castanyes i mostrant un seguit de balls i danses que cada curs havia treballat per a l’ocasió.

A la plaça Onze de Setembre alguns alumnes de l’Institut tenien la seva tradicional parada de venda de castanyes, per recaptar diners per al seu viatge de final de curs. 

A la plaça de la Mel s’hi havien concentrat molts infants i joves, amb les seves famílies, per participar en una gimcana que havien coorganitzat l’Ajuntament i algunes famílies veïnes. Les disfresses i altres elements de Halloween eren ben presents a la cita; una mostra que les castanyes, els moniatos i panellets, ens agradi o no, comparteixen cada cop més protagonisme amb les carbasses, les banyes de dimoni, esquelets, bruixes i bruixots, o el famós “trick or treat” dels infants en demanar caramels o un bon ensurt.

El punt de partida era el local de la plaça de la Mel, que la balsarenyenca Raquel Sáez havia guarnit curosament per a l’ocasió. Des d’allà, i seguint les indicacions de la organització tot desxifrant un seguit d’endevinalles, els grups es repartien per diferents racons del poble en busca d’uns ingredients per a fer una poció. El patí de la casa Torrents, el vestíbul de la sala Sindicat, la plaça de la torrada, la plaça de davant les piscines i cal Merenci van ser els punts on la mainada van poder fer jocs i manualitats, i alhora obtenir els seus ingredients.

En els diferents punts del recorregut vam poder-hi veure alguns regidors i regidores de les tres formacions polítiques que hi ha a l’Ajuntament, dinamitzant conjuntament les activitats al costat d’altres col·laboradors veïnals, en una bonica mostra d’afecte i ganes de fer poble.

Arribats a cal Merenci, posant tots els ingredients de la poció en una olla petita, els participants van aconseguir despertar quatre bruixes: la Poruga, la Guarra, la Nena i la Vident, amb la seva olla gegant, convertida alhora en la seva casa ambulant i el recipient indispensable per fer grans pocions d’alegria.

L’espectacle “Marro de Bruixes”, de la companyia Cosinsart, va recórrer el carrer de la Creu fins arribar a la plaça Roc Garcia, on finalitzava la gimcana i on l’associació Miolets del Castell havia organitzat el seu punt de venda de castanyes.

Mitjançant la revista Sarment vull mostrar el meu agraïment a totes les persones que hi van participar i col·laborar fent possible la Castanyada d’enguany, i ajudant a començar a confeccionar la propera.

Jordi Vilanova
Fotos: Alfred Selgas




















































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.