dilluns, 6 de novembre del 2023

El volcà Montsacopa, d’Olot

RACONS DE CATALUNYA

El Montsacopa, excavat en part, perquè es va explotar: se’n van extreure gredes per a la construcció. Als anys 70 es va aturar l’explotació. Al cim, l’església de Sant Francesc

On es troba?
 
Es troba entre el centre i el nord d’Olot. És el volcà més jove del pla d’Olot i la seva  activitat va estar compresa entre fa 100.000 i 30.000 anys. El seu nom ve de la forma de copa del cràter. Arriba a una altitud de 510 metres.
 
Com s’hi arriba?
 
Olot es troba a uns 78 km de Balsareny. El camí més curt és per l’eix transversal, C-25, i, passat Vic, agafant la C-37, pels túnels de Bracons. Així s’arriba a Olot pel sud-oest. Aleshores cal travessar la ciutat i seguir els indicadors. És fàcil.
 
És un volcà urbà, rodejat de carrers de cases, una escola, un institut i el cementiri; i també horts i arbres fruiters (la terra volcànica és molt fèrtil).
 
Ja vam dir al juliol que les zones volcàniques estan molt poblades. Olot ja arriba quasi als 37.000 habitants i té una densitat de 1.265 habitants/km2.
 
Es pot pujar al cràter del volcà?
 
Sí, és molt accessible, a peu. Pel costat oest, cal passar un camí, ran del cementiri, d’uns 100 metres, i llavors hi ha dues opcions: seguir un camí per la dreta que dona la volta i arriba al cim per l’est del volcà, anomenat “Viacrucis”, perquè encara hi ha una dotzena de capelletes, on es feien les parades de la processó; o bé, passar pel dret, al mateix oest, per unes escales d’uns 340 esglaons, marcats amb troncs. Pujant, es veuen els colors negres, vermells i ocres de les graderes (muntanyes de lapil·li o gredes, materials petits).

El cràter, cobert d’herba, amb el camí circular més elevat al seu voltant 
 
Com és el cràter? Què hi ha actualment?
 
Té 120 metres de diàmetre i 12 de fondària. La part alta està envoltada per un camí circular, d’uns 400 metres, per passejar o fer esport, amb bancs i arbres, com bedolls i lledoners. Al nord, hi ha dues torres de vigilància de pedra volcànica del segle XIX, de la tercera guerra carlina, a les quals es pot pujar. Al sud s’alça un fortí, a l’interior del qual hi ha l’església de Sant Francesc (s. XVII), i un restaurant. El fons del cràter està cobert d’herba i s’hi pot baixar per uns esglaons o per una rampa. És l’únic cràter de la Garrotxa que conserva la forma totalment circular, ja que no va ser deformat per cap colada de lava al final de les erupcions. 

Una de les torres de vigilància, on es pot pujar per una escala de cargol
 
Tot el cràter és un mirador de 360º. Des d’ell s’albira tot Olot, els volcans de l’entorn, el Puigsacalm i el Pirineu (en un dia clar, el Canigó).
 
Els volcans Montsacopa, Garrinada (que és al seu costat) i Montolivet (aquest, situat a l’oest d’Olot) estan alineats en una mateixa falla (al juliol, vàrem publicar una foto del Montolivet, amb les cases al peu del volcà).
 
Els colors de tardor a La Garrotxa
 
La tardor és ideal per visitar La Garrotxa i  veure els colors de les fulles dels arbres: groc, vermell, marró... dels faigs, roures, castanyers, freixes i altres. Llocs com Olot, Santa Pau, la Fageda d’en Jordà, Castellfollit de la Roca i les valls d’en Bas i de Bianya ens ofereixen paisatges multicolors en aquesta època de l’any.
 
Text i fotos: Isidre Prat Obradors

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.