dimarts, 14 de març del 2023

Publicat el Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny


S'ha publicat el Mapa del Patrimoni Cultural de Balsareny, realitzat per Jordi Piñero Subirana, llicenciat en Història i tècnic en patrimoni cultural; mapa fet per encàrrec de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a petició de l’Ajuntament de Balsareny. La finalitat és inventariar el conjunt de béns patrimonials del municipi i posar-lo a disposició dels ciutadans en forma de mapa documentat.
 
Per dur-ho a terme, Piñero ha fet una recerca molt exhaustiva de fonts documentals i publicacions i ha dut a terme un complet treball de camp visitant personalment tots els llocs inventariats, establint-ne les coordenades i l’alçada, fent-ne fotografies i parlant-ne amb persones que li’n poguessin donar informació. El resultat és un voluminós recull de 375 elements culturals, que inclou el castell i altres fortificacions; totes les esglésies; totes les masies; edificis interessants del nucli urbà i dels barris, elements urbans i conjunts arquitectònics; elements rurals (pous de glaç, forns de calç i d’obra, un inventari complet de barraques de vinya); la síquia amb els seus aqüeductes i pontarrons; ponts; edificis industrials (mina, fàbriques, rescloses); necròpolis i altres jaciments arqueològics; i mostres de patrimoni immaterial (balls tradicionals, festes, gegants, goigs, col·leccions, arxius).
 
De cada element n’ha elaborat una fitxa molt completa, amb les referències per ubicar-lo, una descripció molt acurada i un resum extens i detallat de les dades històriques existents, així com una bibliografia minuciosa. D’aquesta manera, el mapa posa a l’abast dels estudiosos i interessats, de forma molt accessible i completa, un conjunt de dades, moltes de les quals inèdites o que estaven fins ara disperses en múltiples publicacions antigues i de difícil accés per al gran públic. El mapa del nostre patrimoni constitueix doncs una eina de gran valor per als estudiants i per a tothom que vulgui conèixer amb detall la riquesa patrimonial del nostre poble, concentrada en un mateix lloc i ben accessible.
 
En aquesta recerca hi ha col·laborat molta gent, entitats i particulars, que són esmentats en la detallada memòria que acompanya el mapa. Al CCB ens complau haver-hi contribuït aportant-hi les publicacions amb què, al llarg de vora 50 anys, hem anat destacant aspectes històrics i culturals de Balsareny, en el Sarment i en els llibres que hem publicat, així com material fotogràfic i documental de l’arxiu del grup de Memòria de Balsareny Educa; i també acompanyant personalment l’investigador en determinades recerques del seu treball de camp (vegeu les fotos d'en Xavi Novell) i subministrant-li la informació que demanava.
 
Felicitem en Jordi Piñero per la qualitat de la seva recerca, i els promotors que l’han feta possible, aconseguint que Balsareny disposi d’un mapa patrimonial que altres municipis ja fa temps que tenien, però del qual n’hi ha molts que encara no disposen. I encoratgem els nostres lectors a consultar-lo sovint, en aquest enllaç: https://patrimonicultural.diba.cat/municipi/Balsareny 
 
Sarment
Fotos: Xavi Novell 








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.