dimecres, 15 de març del 2023

L'Institut Escola commemora el 8M amb una exposició de dibuixos


El dia 8 de març, Dia Internacional de les Dones, és un dia dedicat a la lluita per la igualtat i la participació de la dona en tots els àmbits de la societat, reivindicant el feminisme i denunciant les desigualtats i el sexisme. El Dia Internacional de les Dones va ser promulgat per l'ONU l'any 1975, però realment aquest moviment prové de molt abans. La història és plena de dones excepcionals, encara que a vegades no siguin conegudes, o reconegudes, com es mereixen. Si hi ha algun col·lectiu que sap lluitar, aquest és el de les dones.
 
En l'origen de la seva commemoració, s'han destacat diversos fets: la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març de 1911, una indústria tèxtil on treballaven 500 persones, en la seva gran majoria dones immigrants joves, i en el qual van morir 142 obreres que l'any anterior havien fet una important vaga per demanar millors condicions laborals. Avui dia, el moviment 8M és cada vegada més fort, com ho són cadascuna de les dones que el componen. Diversos grups, associacions, fundacions, ONG i dones continuen lluitant de manera permanent per acabar amb els assetjaments, assassinats, violència, bretxa salarial, i desigualtats en totes les formes. A aquesta causa també s'hi uneixen molts homes, perquè la igualtat de gènere beneficia tota la societat.
 
Per commemorar-ne el Dia Internacional, arreu s'han organitzat manifestacions, concentracions, i un munt d'activitats i actes. També l’Institut Escola Guillem de Balsareny, mitjançant la Comissió de Coeducació del centre. Prèviament a la data, tot l'alumnat va portar un retrat de la seva dona referent. A les aules van parlar d'elles, de per què són referents: la dona creadora, científica, compromesa, independent, activa; dones que marquen, que inspiren, que poden.
 
Llavors, cada alumne va transformar el seu retrat de dona referent en un dibuix; i aquests van estar exposats, el dia 8 de març i següents, a l'exterior de pati del centre, amb una gran expectació i admiració de les famílies. Els dibuixos que reflectien el talent artístic dels alumnes, i que mostraven, majoritàriament, les mares, àvies, germanes, tietes o besàvies, i també les dones referents escollides. Feien així evident els vincles d’amor i admiració per a elles —i per a alguna professora del centre, que va ser merescudament escollida i dibuixada com a referent. També s’hi homenatjaven dones artistes i esportistes, com ara Millie Bobby Brown, Isabella Ruiz, Alèxia Putellas, Aitana Bonmatí, Yursa Mardini, Scarlett Johansson, Shakira, Sadie Sink o Melanie Martínez; i fins i tot dones que van viure fa temps, però que segueixen transmetent avui els seus valors, com ara Hipàtia (355-416), una de les primeres dones referents en matemàtiques i astronomia, víctima de difamació, assenyalada com a bruixa perillosa  i assassinada brutalment per un grup de cristians fanàtics; Mary Read (anys 1690-1721), que es va haver de fer passar per home per aconseguir ser una dona pirata, i sense rendir-se mai, va aconseguir el seu objectiu; o la científica Marie Curie (1867-1934), que va guanyar dues vegades el premi Nobel, un de Física i un de de Química.
 
Des de Sarment felicitem l'Institut Escola per aquesta magnifica iniciativa; i els donem l'enhorabona per saber transmetre tants valors, humans i artístics, al poble de Balsareny.
 
Sarment
Fotos: Jordi Vilanova































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.