dilluns, 14 de novembre del 2022

La família, epicentre de l’educació

LA VEU DEL CAMPANAR
 
 
La família és el més valorat per tothom, segons les enquestes del CEO: allà creixem, ens sentim estimats, estimem, donem i rebem perdó, agraïment, acompanyament. Hi aprenem a conviure, a respectar, a acollir. Es tracta del primer àmbit i principal on s’educa la persona.

Però aquesta valoració, que fem gairebé tots, no es trasllada a la valoració que es percep en l’àmbit social i polític. Si fos així, es promouria i protegiria la família com a primera educadora; això és el que més demana la ciutadania  segons el CEO.

Malauradament, a l’esfera pública els missatges van força en contra de la família, les virtuts domèstiques i el rol educatiu dels pares i mares.

Què ens passa que, essent personalment conscients del gran valor de la família, acceptem impàvids les temptatives de menystenir-la i, fins i tot destruir-la?
Sabem que tot educa: família, escola, mitjans, esplais, carrer (avui xarxes socials, que acceleren i distorsionen). La bona educació ha esdevingut sempre la clau de volta d’una societat sana, que ha de promoure i valorar la dignitat de la persona i de la família i els seus drets i deures.

Després de la Segona Guerra Mundial, la humanitat va optar per declarar el que tots entenem com a natural, que s’havia oblidat, la Declaració Universal dels Drets Humans, que diu: “la família és l’element natural i fonamental de la societat i té dret a la protecció de la societat i de l’Estat”.

Sobre l’educació diu que “tendirà al ple desenvolupament de la personalitat humana i a l’enfortiment del respecte als drets humans i a les llibertats fonamentals”. I també, de la família, que “el pare i la mare tenen dret preferent d’escollir la mena d’educació que serà donada als seus fills”.

No és trivial aquesta darrera declaració. Perquè és la família la dipositària del dret i del deure d’educar, primerament i principalment.

És una evidència que en una concepció antropològica cristiana aquest assumpte és molt important i per això la doctrina social de l’Església diu a la humanitat que la família és un bé personal i social, i defineix el bé comú com “el conjunt d’aquelles condicions de la vida social que permeten als grups i a cadascun dels seus membres assolir més plenament i fàcil la seva pròpia perfecció”.

Per això és tan important la bona educació en la família i que la família pugui confiar l’educació dels seus fills a aquells que ens orientin a tots cap aquest assoliment.
 
Josep Manuel Prats
 

Festa de la Puríssima: 8 de desembre (dijous)
A l’Eucaristia de les 12 h. a l’església parroquial ens hi acompanyarà un grup de religiosos procedents de Barcelona amb els seus cants i també amb el seu testimoni.
A l’Eucaristia de les 12 h. a l’església parroquial ens hi acompanyarà un grup de religiosos procedents de Barcelona amb els seus cants i també amb el seu testimoni.
 
Missa del Gall: dia 24 (dissabte) Serà a les 10 del vespre.
 
Dia 25 de desembre, Nadal: Enguany s’escau en diumenge. Hi haurà la celebració de l’Eucaristia a les 12 h.
 
Mn. Antoni Bonet i Trilla


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.