dimarts, 18 de gener del 2022

Els Traginers de Balsareny, a Martorell

 

Balsareny va ser present, el dia 16 de gener, a la Festa dels Tres Tombs de Martorell, organitzada pels Amics de Sant Antoni Abat. Una jornada intensa, marcada per les baixes temperatures de bon matí, que va començar a les 9 del matí a la plaça de Maria Canela, on es va donar el tret de sortida a la festa amb un bon esmorzar, en el qual van participar prop de 500 persones. 

 
Els Amics de Sant Antoni Abat disposen a Martorell d’un local on tenen exposat tot el material de la festa, junt amb diferents carruatges. Allà, representants de la Comissió de la Festa dels Traginers de Balsareny, i els seus col·laboradors, van guarnir els animals, per participar a la cavalcada, vestits de traginers i tragineres, i vam anar cap al Pont del Diable. Després de fer una petita cercavila, es van iniciar els Tres Tombs, amb un recorregut de més de 4 km. Les passades de Martorell van reunir un total de 110 cavalls, 40 carros, 30 genets i 25 voluntaris. La Festa va ser tot un èxit i es va poder celebrar pels carrers de la ciutat amb més de 5.000 persones que van assistir a l’esdeveniment. 

 
Balsareny hi va mostrar 6 tipus de càrregues: sàrries, lleteres, garberes, gàbies, sorreres, sacs i sarrions de carbó. Molta gent del públic agraïa la nostra assistència, ja que mai a Martorell, s’havien portat mules de càrrega — sempre s’hi havia participat amb cavalls o carros. Algunes persones, fins i tot,  ja tenien la data de la nostra festa, el dia 20 de febrer, i ens saludaven des dels balcons: “Adéu! Ens veurem el dia 20 de febrer a Balsareny!” 

 
Un cop finalitzada la cavalcada, uns quants Traginers ens vam quedar al dinar popular, que va estar amenitzat per un concert-vermut, al teatre El Progrés, de la mà de La Principal de la Bisbal. L'orquestra va interpretar temes de Lluís Llach, Maria del Mar Bonet i altres, com l’Escriurem de Miki Núñez o Una lluna a l’Aigua de Txarango. Durant l’actuació, una pantalla projectava imatges dels sanitaris, en agraïment per la feina realitzada durant la pandèmia, amb el tema: Em dones Força, de Sergio Dalma. L’actuació va finalitzar amb el Cant de la Senyera


 
Palpant ja la nostra Festa dels Traginers, que serà presentada el proper dia 5 de febrer a les 12 del migdia, a cal Merenci, donem les gràcies als Amics de Martorell per haver-nos convidat a participar en la seva festa. Ens ha agradat de ser-hi, i esperem poder-ne gaudir més vegades. 
 
Comissió Festa dels Traginers
Fotos: Dafne Molina

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.