Després que l’any passat es va suspendre per la covid, enguany va tornar a Balsareny el tradicional concert de Sant Esteve a la sala gran del Sindicat, en la seva 53ena edició (seria la número 54 si no hagués estat per la pandèmia). Tanmateix només hi va participar la nostra coral, la Coral Sant Esteve, donat que, per primera vegada, després de 52 anys seguits, la Polifònica de Puig-reig no podia assistir-hi degut al fet que diversos components havien donat positiu al coronavirus. Això va fer que la sala no es pogués omplir, ja que hi venia habitualment molta gent de Puig-reig.
De tota manera hi hagué més de mitja entrada, unes 150 persones, tenint en compte que era millor no saturar la sala en uns dies en què el nombre de contagis estava arribant molt amunt i les restriccions havien tornat a augmentar. Cal dir que, a un costat de la sala, hi havia plantats els dos gegantons del poble, els de Mn. Joan i la filadora. Continueu llegint i veureu el perquè.
Es va trobar a faltar la coral veïna, però això no va desmerèixer el magnífic concert que ens va oferir la coral local, que es troba en molt bon moment, amb noves incorporacions de joves veus i amb músics instrumentals. Van haver de fer canvis sobtats, afegint més peces de les que haurien interpretat si hi hagués hagut la Polifònica, perquè sinó el concert hauria estat molt curt; en canvi, va durar una hora ben llarga.
Va presentar l’espectacle el president de la coral, Josep Creus, el qual va mostrar la satisfacció de l'entitat per poder reprendre aquest concert tradicional dos anys després, i lamentant no poder comptar amb els amics de Puig-reig, que van estar molt presents durant l’acte i als quals el públic va retre una gran ovació. En aquest sentit es va referir al fet que la Coral Sant Esteve porta ja 58 anys cantant des de la seva formació, i que, d’aquí a dos anys, o sigui, el 2023, pensen celebrar de la millor manera els seus 60 anys d’existència.
El president també va fer memòria dels exmembres de la coral que ens han deixat els darrers anys: a més de mossèn Joan Bajona, Rita Codina, Lluís Viu, Joan Rabeya, Francesc Maya i, darrerament, Teresa Corominas, fundadora de la coral igual com la Rita; a part d’una referència especial al que va ser director tants anys de la Polifònica, Ramon Noguera. En Josep Creus també va anunciar que, a partir d’ara, aquest acte s’anomenarà “Concert de Sant Esteve-Memorial Joan Bajona i Ramon Noguera”.
Per acabar la presentació, el president va dir que en aquell moment hauríem de guardar un minut de silenci en memòria de Mn. Joan (el darrer concert, fa dos anys, encara era entre nosaltres), però que ho faríem amb música, com no podia ser d’una altra manera. Així, es va interpretar una peça instrumental (un duet de violí i piano) que portava per títol A Song for a Secret Garden, però d’una forma molt emotiva i impactant, ja que, mentre sonava la música, un focus enfocava el gegantó que representa mossèn Joan. La interpretació, que feia posar la pell de gallina, va rebre uns forts aplaudiments. Per al mossèn Joan, allà on siguis!
Una dels membres de la coral, la Laura Magem, va presentar el repertori, en dues parts. La Laura també va presentar els músics instrumentals que els acompanyaven, que eren Sergi Renom al violí primer; Àuria Iglesias, al violí segon; Júlia Ferrer a la viola; Pere Requena al violoncel i Oriol Mas a la bateria. Als teclats, i com a director de la Coral, Marc Comabella, autèntic motor del grup.
En
la primera part, la Coral Sant Esteve va començar amb el conegut Joia en el món de Händel, seguit d’un
bloc de cançons catalanes: Cançó de Nadal,
del compositor Antoni Tolmos, interpretat per les veus més joves de la coral; i
després, tres populars catalanes amb arranjaments d’Albert Guinovart: El petit vailet, El dimoni escuat i El noi de la mare. Tot seguit, un recull
del recopilatori Nadal, Llum i Misteri
del mestre Francesc Vila, de Castellbell i el Vilar, amb fragments de les
peces: Nadal ha vingut; Dorm, infant, dorm; Neu vermella i L’oblit.
La segona part va comptar amb un bloc d’obres nord-americanes: el tema We wish you a jazzy Christmas, interpretat exclusivament pel quartet de cordes; Dins d’una cova, de W. J. Kirkpatrick; i Allà en un pessebre , de James E. Spilman, que va ser la darrera cançó dirigida per Mn. Joan Bajona, ara fa dos anys (una cançó que normalment dirigia els darrers anys, amb les dues corals en conjunt, Polifònica i Sant Esteve). A continuació es va interpretar White Christmas d’Irving Berlin i l’espiritual negre Oh Happy Day! d’Edwin Hawkins; aquesta darrera va ser molt ovacionada, en honor a tota la coral i, en especial, a la jove solista Laia Carulla, que va agradar molt.
Va tancar el concert la tradicional Santa Nit, en la qual va participar també el públic. Els forts aplaudiments finals van fer que els músics i cantaires es tornessin a posar al seu lloc per repetir l’Oh happy day! Finalment es van lliurar uns rams de la flor de Nadal als músics instrumentals i al director, Marc Comabella.
Text: Isidre Prat Obradors
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.