dimecres, 20 de gener del 2021

Les Petjades de Pere Casaldàliga


 
El 19 de desembre de 2020, els membres de la Comissió Pere Casaldàliga del Cercle Cultural de Balsareny van aprofitar l’exposició “Pere Casaldàliga: una veu compromesa” al bar del Casino del Centre Instructiu i Recreatiu per donar a conèixer els avenços en els projectes que s’estan treballant.
 
Glòria Casaldàliga va agrair en nom de la família els gests que Balsareny fa envers el seu oncle i les seves causes, i va reconèixer que fins ara la tasca de l’associació Araguaia, de la qual és membre, havia estat relativament fàcil, perquè actuava en certa manera “d'altaveu” del missatge de Pere Casaldàliga i de les seves causes. Ara, per damunt del buit que ha deixat la seva mort, és hora de fer nous passos, ja que el seu llegat és molt gran.
 
En aquest sentit, Laura Casaldàliga va parlar de la comissió d'educació de la qual forma part, on diferents docents estan treballant per fer present Pere Casaldàliga a l'escola, perquè les futures generacions puguin conèixer les causes per les quals va lluitar i fer-se-les seves, i així entre tots treballar per un món millor.  
 
Enguany el concert de Nadal que ha organitzat l'escola Guillem de Balsareny, amb la participació de tot l’alumnat des de diferents indrets del poble durant la matinal del dia 21 de desembre, l'han volgut dedicar al bisbe Pere Casaldàliga i a totes les persones  afectades per la covid-19, gest que des de la comissió volem agrair.
 
Així mateix, des de la Biblioteca Pere Casaldàliga, amb el suport de la Diputació, s’està constituint el fons bibliotecari especial Pere Casaldàliga, recollint nous materials per fer que sigui el més ampli i ric possible. També s’està treballant per tal de poder col·laborar en el desig del bisbe Pere que tota la seva obra estigui digitalitzada i accessible en obert per a totes les persones que hi estiguin interessades.
 
La Comissió, al llarg dels darrers mesos, ha anat treballant i perfilant el projecte “Les Petjades de Pere Casaldàliga”, que darrerament s’ha presentat a l'Ajuntament de Balsareny. 

 
a/ Què són “Les Petjades de Pere Casaldàliga”
 
"Les Petjades de Pere Casaldàliga" constitueixen un itinerari urbà senyalitzat mitjançant uns monòlits, en els quals es donen a conèixer sis de les Causes que han motivat el compromís i la vida de Pere Casaldàliga, i que volem contribuir a difondre.
 
Cada una de les sis Causes és descrita breument a la part superior del monòlit, acompanyada d'una imatge significativa, i amb un codi QR que n'ampliaria el contingut. També hi haurà una breu informació referida a l’indret senyalitzat, i un croquis orientatiu del recorregut.
 
A la part central dels monòlits, en acer Corten, hi haurà uns fragments del poema "Retorn pairal", de Pere Casaldàliga, relacionats amb la Causa escollida i amb l'indret en qüestió.
A la part inferior hi haurà el nom de l’itinerari, amb el logotip del Ajuntament de Balsareny i de les entitats que col·laboressin a finançar el projecte, si escau.
Els indrets escollits serien l'aqüeducte de Santa Maria, la plaça Roc Garcia, la plaça Ricard Viñas Coma, la plaça Montserrat, el cementiri municipal i el Castell de Balsareny. 

 
b/ Per què creiem que és un projecte important per a Balsareny
 
Balsareny, com a poble natal de Pere Casaldàliga, d’on va ser proclamat fill predilecte l’any 1982, ha de ser un punt de referència imprescindible, no tan sols en la seva biografia personal, sinó també en la projecció a nivell nacional i internacional de les seves Causes, així com en l’organització d’activitats, exposicions i trobades, com ja s’ha fet en diverses ocasions.
 
En aquesta línia, considerem que el projecte “Les Petjades de Pere Casaldàliga” és molt interessant per a Balsareny, per les següents raons: 

  • Dona al municipi un atractiu per a les persones que tenen com a referent Pere Casaldàliga i les seves Causes. 
  • Situa el poble en el mapa d’indrets emblemàtics relatius a la vida del bisbe i a la divulgació de les Causes per les quals va viure, i que continuen interpel·lant la humanitat. 
  • Genera un instrument per donar a conèixer Casaldàliga a les generacions presents i futures. 
  • Ofereix l’oportunitat de mantenir visibles les seves Causes, i és una bona eina de treball per divulgar-les i potenciar-les. 
  • Pot ser un element important de promoció de turisme cultural al municipi, amb una repercussió positiva per al comerç local.
 
El projecte compta amb l'adhesió d'una important representació d'entitats balsarenyenques.
 
D’aquí a set anys, el 2028, serà el centenari de naixement de Pere Casaldàliga, i la Comissió està treballant amb la idea de poder celebrar aquest any del centenari a Balsareny en un espai on es pugui conèixer i treballar la figura, l’obra i les Causes del bisbe.
 
Comissió Pere Casaldàliga
Fotos: Alfred Selgas

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.