dilluns, 16 de setembre del 2019

Els Geganters de Balsareny, a les Borges Blanques i a Guissona




Els gegants de Balsareny, ballant a ritme de les gralles i tabals que fan ressonar pels carrers els músics de la nostra colla,arriben en aquesta ocasió a les Garrigues, deixant al seu pas un bocí del nostre estimat poble.

Vam visitar, juntament amb molts altres gegants, l'Anhel i la Llibertat, en Ramon Berenguer IV i la Peronella, gegants del constructor Jordi Arnau i Espuga de les Borges Blanques, localitat que, des del 1983, dins els actes de la seva festa major (el primer dissabte de setembre), acull nombroses colles geganteres d'arreu del territori.

En la primera trobada ja hi van participar, a més de 25 gegants, diversos elements de bestiari, capgrossos, dos grups de diables i el Canó del Salo de les Borges, que obre pas a la cercavila amb les seves espectaculars canonades. Es desconeix l'origen d'aquest canó i de quina època és. El document gràfic més antic, però, el recull de l’any 1907.

Amb els anys creix la participació dels diversos elements a la trobada borgenca. En la dècada dels 90 els gegants que s’hi aplegaven rondaven ja el centenar, xifra que s’ha anat mantenint fins a l’actualitat.

Enguany ha reunit més de 6.000 persones a la plaça de l’U d’Octubre, i ha comptat amb la participació de 76 colles, integrades per 1.750 geganters, que portaven 190 gegants vinguts d’arreu dels Països Catalans. Entre ells, els gegants de Balsareny, Marc i Maria.

La novetat més destacada d’enguany ha estat la incorporació en el recorregut de Punts Liles, per a assessorar i sensibilitzar la ciutadania, i prevenir el sexisme i la LGTBIfòbia, i actuar si hagués calgut davant d’algun intent d’agressió masclista. En aquest sentit, totes les colles amfitriones de la festa gegantera han rebut formació i els seus caps anaven identificats amb un braçalet lila, igual que alguns membres de la Comissió de Festes.

El cap de setmana següent d'aquesta bonica experiència, els nostres gegants visiten Guissona, un bonic poble de la Segarra, també en festa major.

Hi van acompanyar els seus gegants: en Roc i la Plàcida, que varen ser construïts pel mateix constructor que els nostres, en Manel Casserres i Boix, l'any 1974. La resta dels gegants de Guissona: la Tieta, en Piteu, la Llúcia, l'Abel i en Bacus, van ser obra de la seva actual regidora de Cultura, Agnès Pla, entre el 2002 i el 2014.

Ens donen la benvinguda amb un bon esmorzar i seguidament iniciem la cercavila des de davant la residència d'avis de Guissona, on els avis residents, juntament amb infants i veïns, omplien d'escalfor el passeig, contemplant contents aquesta diada gegantera i transmetent la seva alegria a totes les colles participants.

Seguim per bonics indrets del poble fins arribar a la plaça major, on totes les colles llueixen els seus balls i tots en gaudim.

Per finalitzar, abans de fer la tradicional ballada conjunta, els gegants de Guissona ens mostren el seu encant. Destaca la simpatia que transmet el seu gegant Bacus, que representa un Romà panxut, despitralat i fent veure que està un xic “tocat” pel vi dels raïms que llueix. En el seu ball es fa evident que va un xic de tort...

Tot plegat ens fa tornar cap al nostre poble, amb ganes d'explicar-vos-ho i a poder ser transmetre-us l'escalf que ambdues localitats han tingut amb el poble de Balsareny mitjançant la seva colla de Grallers i Geganters i els nostres gegants .

Jordi Vilanova






 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.