diumenge, 7 d’abril del 2019

Carta de l’ARFAC



[L’ARFAC va presentar aquest escrit el passat 21 de març a la Fundació del Casal Verge de Montserrat i a l’Ajuntament de Balsareny, i ens l’envia perquè el publiquem per tal de donar-lo a conèixer al poble.]




Benvolguda Fundació Casal Verge de Montserrat,
Benvolgut Excm. Ajuntament de Balsareny,

Moltes han estat les vegades en què ens hem adreçat a vostès per transmetre’ls la nostra preocupació envers la residència Casal Verge de Montserrat.

Novament ho fem. I ho fem amb una gran decepció!

Decepció en veure com les nostres manifestacions han estat gairebé sempre ignorades per vostès i no ser capaços d'arribar a enteses i crear vincles de confiança entre la Fundació de la qual sou part i els usuaris de la residència Casal Verge de Montserrat, representats per l'associació ARFAC.

Veient-nos inclús descrits, a la publicació Sarment del passat mes de juliol de 2018, i per les persones que formen la Fundació Casal Verge de Montserrat, com a part d'un problema... De quin?

Tant sols som residents, famílies d'aquests, amics, persones lliurement associades que han volgut ser escoltades i respectades. Transmetre les nostres preocupacions envers l'atenció als nostres residents del Casal i alhora qüestionar les formes i política de gestió de la residència, que ha estat la que ens ha dut a ambdues parts al punt on som avui.

On gairebé és qüestiona la vulneració de la Carta dels drets i deures de les persones grans, ja que la Carta dels Drets i Deures de la Gent Gran a Catalunya recull els cinc principis temàtics proposats per les Nacions Unides, descrits en els documents dels drets humans per a persones d'edat. Els tres primers fan referència al vessant més individual i personificable de l'ésser humà. Els dos últims principis permeten assolir l'autorealització personal, basada en la independència, tot aportant qualitat i dignitat humana. Aquests principis són:

Dignitat: "Les persones grans hem de poder viure amb dignitat i seguretat i veure'ns lliures d'explotació i maltractaments físics i/o psíquics, així com de ser tractades dignament sense discriminació per causa d'edat, gènere, ètnia, discapacitat, situació econòmica o qualsevol altra condició."

Independència:  "Inclou l'accés a l'alimentació, l'aigua, l'habitatge, el vestit i l'atenció sanitària adequades, així com l'oportunitat de treball remunerat i l'accés a la capacitació i l'educació."

Autorealització: "Les persones grans hem de poder desenvolupar plenament les oportunitats i les potencialitats a partir de l'accés als recursos educatius, culturals, espirituals, d'oci i temps lliure en la societat."

Assistència: "Les persones grans hem de beneficiar-nos de la cura de la família, així com tenir accés als serveis socials, sanitaris i assistencials, i gaudir dels drets humans i fonamentals, quan residim tant en la llar pròpia com en centres d'atenció o institucions."

Participació: "Les persones grans hem de participar activament en la formulació i en les polítiques que afecten directament el nostre benestar, des de la solidaritat amb altres generacions, en una societat per a tothom; aquest principi ha de ser entès des del dret a la lliure associació."

Molts han estat els nostres intents per ser compresos. Fins i tot, la nostra preocupació ha format part de tres plens municipals celebrats al consistori. En dos dels quals es fan evidents les nostres preocupacions amb les actes de dates 28 de juliol de 2016 i 14 de juny de 2018 dels plens municipals.

Tanta es la nostra impotència que davant del que entenem alhora una vulneració dels nostres drets com a consumidors i/o usuaris, ens hem vist amb la necessitat de dur part de les nostres reivindicacions al departament competent de la Generalitat de Catalunya. La qual, el passat mes de novembre de 2018, es posava en contacte amb vostès en forma d'advertiment.

Aquest fet ens preocupa i molt, tant com a associats, com quant a veïns de Balsareny. Perquè el no compliment de requisits amb l'administració pot generar penalitzacions que no són favorables per a la nostra residència, per als nostres usuaris presents i futurs i, en definitiva, per al nostre poble,

Per això us demanem novament, si us plau, i per la responsabilitat que lliurement heu volgut ocupar, que estigueu a l'alçada dels esdeveniments.

Per la nostra part, continuem estant, com sempre hem estat, a la vostra disposició per intentar trobar formes d'entesa i confiança entre ambdues parts.

Balsareny, 21 de març de 2019

ARFAC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.