Quan ara
fa un any ens van trucar des de Can Ruti comunicant la mala noticia, feia més
de dos anys i mig que s’havia detectat la malaltia. El febrer del 2012 el Josep
ens va fer saber que la llaga que tenia feia temps a la boca era cancerígena. Sabia des del primer moment que era una
qüestió molt seriosa: «És cancerígena i de força mala llet». «És com una lluita
entre els bitxos i l’organisme; a
veure qui acaba guanyant».
Era
la comprensió de l’estat de salut pròpia d’un savi. El Josep feia anys que
havia arribat a la saviesa del científic reconegut que ha transcendit el seu
àmbit estricte d’autoritat, per accedir a una comprensió profundament
elaborada, científica i humanística, del món. Els seus coneixements anaven més
enllà d’aquells que tenia com a doctor en química orgànica i farmàcia, que li
van permetre esmerçar una rica vida
laboral a la investigació, docència, direcció de tesis doctorals,
assessoraments a dirigents de països de l’Amèrica del Sud per gestionar els
seus recursos naturals... Però per a ell era tan important la seva activitat
com a químic eminent, com ser, com deia, «contemplador de natura». Si hagués
existit com a ofici, ben segur que l’hauria preferit.
De
sempre, el bosc i la muntanya havien estat el seu escenari més volgut: de la
casa dels Plans cap a Sallent, vorejant per sota Serra-sanç; del Serrat del Maurici al Solà, a
Sant Vicenç d’Aladernet i al Collell; de la casa de la Torre a Mastosquer,
passant per la Fodina i la Caseta del Gener, o pel camí que puja a la Torre de
Castellnou; de les Collades a cal
Brunyoc, del Pla de Calaf al Serrat dels Tres Hereus. O, pels Traginers,
enfilant pel camí vell que va al Castell per la Palanca. Tot caminant parlava
de les dificultats d’entendre el pas de la matèria inorgànica a la matèria
orgànica: com la natura s’ho va muntar perquè sorgissin les primeres molècules?
I estava convençut que fer aigua de timó i posar-la a la nevera era molt millor
que els sobrets d’herbes que comprem. I comentava com n’eren d’interessants
algunes idees de Schopenhauer, sobretot quan deia que a partir d’una edat podem
emprar els coneixements científics i humanístics per a fer activitats una mica
més lúdiques, com dedicar-nos a fer literatura sobre temes científics.
Per
això volia millorar l’expressió escrita. Deia que no en sabia. No era cert: feia uns textos amb un contingut excel·lent,
organitzat, cohesionat, clar i ajustat als qui els havien de llegir. Però
s’havia comprat Entre línies, La cuina de l’escriptura i Ensenyar llengua, de Daniel Cassany, per
fer els seus textos més literaris.
Més
es valorava els seus calçots, quan a finals de març fèiem la calçotada. El Joan Prat en portava una part dels seus, de
grandària considerable; els meus, raquítics. Llavors venia el Josep amb la
cistella de calçots gruixuts i tendres i ens feia quedar malament a tots. Però
això no era mèrit seu, sinó de l’Angelina, la seva mare, que els hi cuidava. I
del seu pare, que havia aconseguit una terra immillorable a l’hort.
Els
diumenges al migdia, abans de dinar, era el moment de la cervesa. A partir de
la segona operació la prenia sense alcohol. Arreglàvem el món, parlàvem de
l’hort, de temes científics, ontològics i de tonteries.
Sembla
mentida, oi? Ara fa un any.
Joan
Bonals
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.