dimarts, 21 d’octubre del 2014

Balsareny Avui

Síndrome de les cames inquietes, per Neus Mas

Neus Mas, infermera del CAP de Balsareny, va fer fa uns dies, al Casal de la gent gran, una xerrada col·loqui davant d’una quarantena de persones. El tema era la síndrome de les cames inquietes (SCI), coneguda també com a malaltia de Willis-Ekbom, els metges que la van descobrir al segle XVIII.

«La síndrome de les cames inquietes és una malaltia neurològica que afecta el 8% de la població adulta, però tot i així és poc coneguda i a vegades considerada rara. El símptoma que defineix aquesta malaltia és la necessitat imperiosa i severa de moure les cames, cosa que es sol donar cap al tard i a la nit, i provoca insomni.

Aquesta necessitat de moure les cames, la major part de les vegades, no va acompanyada de cap altre símptoma, com podria ser dolor, cremor, rampes, etc.; simplement és un neguit que fa que la persona que ho pateix hagi demoure les cames; i si no ho fa encara se li incrementa més el desfici. Això, juntament amb el fet de ser una malaltia poc coneguda, fa que la persona ho pateixi en silenci i si va al metge dóna més importància a l’insomni que no pas a aquesta molèstia.

Quan aquesta malaltia no és diagnosticada i tractada adequadament, l’insomni pot arribar a causar problemes cardiovasculars i el patiment psicològic pot generar ansietat i depressió, i a la llarga repercutirà en la vida laboral, familiar i social de la persona.

Fins avui, el tractament que es coneix no és curatiu, però sí que ajuda a millorar els símptomes i la qualitat de vida de les persones que ho pateixen».

Mas, amb l’ajut d’un vídeo, va ampliar la informació d’aquesta malaltia tan desconeguda, que a vegades és associada amb altres patologies.

Més que interessants i aprofitables, alguns testimoniatges en viu de les persones que van assistir a l’acte van donar fe dels símptomes expressats i les millores experimentades després de seguir les recomanacions mèdiques.

També va ser molt interessant i educativa la intervenció del metge de capçalera, Dr. Josep Cañellas, qui va parlar sobre la dificultat mèdica, en determinats casos, a l’hora de fer un diagnòstic.


‘La Revista’ parla de les ràdios locals

El passat 4 d’octubre de 2014«La Revista» setmanal del diari Regió7 publicava un ampli reportatge sobre les ràdios locals del Bages, Berguedà i Moianès, amb el lema “Resistint a les ones” en què s’entrevistava els seus directors, que, gràcies a l’esforç de voluntariat, segueixen al peu del canó.

«Durant un temps vam tenir la sensació que fèiem nosa, ja que la relació, durant una curta temporada, va anul·lar la il·lusió d’un grup de persones que estimàvem i estimem la ràdio. L’arribada del nou regidor de Cultura, Roc Carulla, va ser una injecció de moral» (Marc Vilardell i Casado, director de Ràdio Balsareny).

Vilardell en aquesta crònica representativa de la nostra Ràdio es complau a recalcar la pluralitat de l’audiència, que es decanta per diferents programes en castellà, i fa una especial menció al programa «Habla conmigo», conduit pel company i mestre Tomàs Merinero. També recalca el gran esforç de la confecció del programa «Rocktime», en castellà, que es passa a tres emissores: Radio Navas (Astúries) i altres a través d’internet.

Ràdio Balsareny, amb un 90% de programació en català, emet programes com «Sense fronteres», amb Josep Vilardell, «La Moixiganga», des del Vallès, amb J. Bruch, i «Pista Matinal», conduït per J. Gudayol.


El veïnat del carrer Àngel Guimerà opta per ser el segon carrer transparent

Segons informació del mateix veïnatge s’ha pogut conèixer que l’Ajuntament de Balsareny ha dut a terme una convocatòria que gira sobre la propera reforma en la pavimentació del carrer Àngel Guimerà.

«Pedaços i més pedaços» és l’estat en què fa molts anys es pot veure a l’actual paviment del ferm enquitranat, amb la consegüent perillositat per als vianants.

Amb la crisi actual, i de retruc les retallades pressupostàries, Ajuntament i veïnat han coincidit que no és possible rehabilitar el ferm amb la mateixa imatge que han tingut els carrers de la Creu i de Sant Domènec. L’acord ha estat de fer una rehabilitació del ferm en les condicions que l’economia permeti.

Igualment, amb unanimitat total, el veïnat consultat sobre la possibilitat que el carrer restés net de cotxes, va apostar a seguir l’experiència del carrer de Sant Domènec.


L’Ajuntament informa sobre el Consell Cívic

Fa uns dies que un annex informatiu ha vingut a completar la informació setmanal dels divendres, a les 12h del migdia, en l’apartat que tots coneixem com a «Bon dia, Balsareny».

Des del 3 d’octubre de 2014, per la megafonia municipal, es complementa la informació escampada per alguns carrers balsarenyencs amb recomanacions sota el lema «Consell Cívic». Balsareny Avui es complau a fer-ne un petit esbós per a tots els nostres lectors de Balsareny.

Consell Cívic

- No embrutem el nostre entorn: Els carrers, places i parcs són espais perquè en gaudeixi tothom i que entre tots hem de cuidar. Cal utilitzar les papereres i contenidors; no llencem papers, brossa, restes de pipes..., al terra. I cal recollir els excrements dels nostres animals per tal de mantenir l’espai net i acurat.

- Tots som veïns: Pensem en nosaltres i en els altres, respectem els senyals que regulen l’edat per jugar a pilota a la plaça i, sobre tot, respectem l’horari de descans veïnal.

- Siguem respectuosos amb l’entorn urbà: Les pintades a parets o al terra són un acte incívic que enlletgeix l’entorn; i netejar-les suposa una despesa per a tothom.

- El poble és de tots: Conviure amb els altres, amb l’entorn, en definitiva ser un bon ciutadà, és cuidar casa nostra, és fer del nostre poble un bon lloc on viure.

Josep Gudayol i Puig





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.