dilluns, 16 de juny del 2014

L'Ajuntament respon

EDITORIAL

Ha arribat el juny i, sobtadament, la calor. El poble ha passat del cicle hivernal (Reis, Traginers, carnestoltes) al primaveral (Festa Major) i ara encarem l’estiu: piscina, vacances —els que treballen i en poden fer—, activitats d’esplai...

En aquest Sarment informem de l’assemblea del CCB, de les eleccions europees, de la festa de la Gent Gran, del casal Verge de Montserrat, d’activitats a la Biblioteca... Dels temes d’interès col·lectiu —la situació de la mina, els dipòsits de gas, el comerç local, l’atur— en parlem ben poc, i qui en podria parlar, si és que en sap res, ens n’informa encara menys. Fa anys que el país pateix una crisi econòmica que ens ha de deixar tocats per molt de temps, i aquí hi passem de puntetes, com si ignorar-la ens estalviés de sofrir-la. El país i l’Estat també han tingut les seves sotragades, amb unes polítiques que van de mal en pitjor i sense pinta de millora. D’altra banda, l’abdicació reial ha generat una moguda demanant que es consulti la ciutadania sobre el model d’Estat que es vol, i això ha portat a nivell estatal el debat sobre el dret a decidir que aquí fa temps que ens té ocupats.

Per cert, que les 146 persones de Balsareny que el gener havien signat un escrit demanant a l’Ajuntament que posés l’estelada a la façana de la casa de la vila (vegeu Sarment d’abril) han obtingut finalment una resposta escrita. La carta de l’alcalde, adreçada a cada un dels signants, exposa si fa no fa els mateixos arguments que ell mateix va adduir en el Ple del 23 de març passat. Comença recordant que l’Ajuntament, ja al maig i el juliol de 2013, va manifestar la seva voluntat de contribuir que el 9 de novembre de 2014 es pugui celebrar la consulta, sumant esforços amb independència dels colors polítics, a fi que «el procés de l’exercici del dret a decidir sigui un triomf de la democràcia que garanteixi la pluralitat i el respecte a totes les opinions, amb l’objectiu que el pronunciament que en resulti sigui l’expressió majoritària de la voluntat popular».

La carta continua fent un reconeixement a les moltes persones i associacions que treballen per aconseguir aquest mateix objectiu, però conclou que «tenint molt present tots els ciutadans i ciutadanes de Balsareny, no es va considerar convenient, ja que pensem que no contribueix a sumar adhesions pel dret a decidir, accedir a la vostra petició». La carta recorda que aquest posicionament ja es va fer públic —sens dubte  fent referència al Ple de març, que és un acte públic, i al qual excepcionalment hi va assistir força gent—, però que l’alcalde ha cregut oportú respondre personalment als signants —compromís que va assumir en resposta a un dels assistents al Ple, que va ser autoritzat a parlar. Dos mesos després, ha contestat, i hem cregut interessant de comentar-ho, a fi de contribuir que el posicionament oficial del consistori sigui encara més públic, i que cada lector, signant o no del primer escrit, conegui els arguments de l’equip de govern i en pugui treure les conclusions pertinents.


CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.