diumenge, 6 d’octubre del 2013

Ple de l'Experiència


El Parlament celebra el vuitè Ple de l'Experiència


El passat dia 30 de setembre, la gent gran va prendre la paraula al saló de sessions del Parlament de Catalunya, per commemorar el Dia Internacional de la Gent Gran. Era la vuitena edició del “Ple de l'Experiència”. 146 membres del Consell de la Gent Gran de Catalunya, amb representació del Bages (i de Balsareny) van omplir l’hemicicle. En tres ponències, els representants del consell van demanar al Govern i al Parlament que prioritzin la protecció social per garantir que les persones dependents no caiguin en la pobresa i rebin l'assistència social, econòmica i sanitària que necessiten.

El primer dels ponents, Frederic Piqué, va demanar al Parlament i al Govern que vetllin perquè Catalunya "tingui la millor llei de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència". També es va doldre de les retallades en els serveis d'atenció domiciliària i teleassistència i en les places de residència, i va reclamar nous centres de dia, més programes com Respir, adreçats a persones grans que fan de cuidadores, i l'acceleració dels processos per al reconeixement dels graus de dependència. Va dir que calen una llei i una agència de la dependència pròpies de Catalunya per fer front a la reducció de la llei de la dependència que fa l'estat, "de forma indiscriminada, injusta, de tendència mercantilista, que desprotegeix el dependent i redueix prestacions".

Carme Andreu, la segona ponent, va lamentar que "aprofitant la crisi es destrueixen mecanismes de protecció social" i que "l'economia no està al servei de les persones". Va reclamar que es derogui el Reial Decret 16/2012, de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema nacional de salut, que no es retallin els recursos destinats als centres hospitalaris i d'atenció primària, que s'actualitzi anualment l'indicador de la renda de suficiència de Catalunya d'acord amb l'IPC, que s'impulsin crèdits tous i subvencions per adaptar el parc d'habitatges per a les persones grans, que els transports públics s'adaptin a les necessitats de la gent gran i que se'n redueixin les tarifes, que s'estableixi una renda garantida de ciutadania i que s'agiliti el cobrament de prestacions.

L'últim ponent, Joan Josep Carles, va denunciar la "pèssima gestió d'alguns bancs i caixes, que ha empobrit molts ciutadans, particularment gent gran", i va recordar que les pensions ajuden actualment a "la subsistència de moltes famílies". Va reclamar als representants polítics "menys copets a l'esquena i afalacs" i que treballin "per acabar l'estrès i l'angoixa" que pateix la gent gran, que no pot gaudir, ha dit, de "la seguretat a què tenim dret".

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va reconèixer el paper actiu de la gent gran, i els va encoratjar a continuar fent sentir la seva veu en els moments decisius que viu el país, perquè "vostès representen un 17 per cent del poble català, i la seva veu, per la seva experiència, és molt important". A més, va assegurar que el Parlament treballarà "pel que vostès han demanat avui aquí" i per "sortir d'aquesta crisi, que té molts culpables".

La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, va dir que estava disposada a "batallar per fer possibles" les demandes que li han fet arribar els representants del consell, tot i que va recordar les mancances en el finançament de determinades polítiques socials, que "són un fet, i no un pretext". Va dir que les ponències eren "un clar reflex del moment que vivim, amb una migradesa de les pensions i una major despesa per part de la gent gran" i va assegurar que "el Govern és el primer interessat a poder garantir el màxim nivell de l'estat del benestar".

Sarment
Foto: E. Díaz


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.