dijous, 10 d’octubre del 2013

De Balsareny a Bolívia

 BALSARENY AVUI



Quatre expedicionaris cap a l'exotisme americà: Bolívia

Són el Dídac, la Lluïsa, la Carmen i el Xavi, quatre expedicionaris que fa uns dies entraven de ple dins el país bolivià. Ens atenen després de fer el passi del vídeo a la Sala Sindicat dins una activitat programada pel Centre Excursionista de Balsareny.

"Aquesta vegada ens va tocar visitar Bolívia —comenta en Dídac, un dels expedicionaris—, un país exòtic on es pot trobar una gran diversitat d'emplaçaments que varien des dels 200 metres fins als 6.548 metres d'altura, per la qual cosa pots arribar a trobar de tot: grans selves amazòniques i grans deserts a més alçada."

La Lluïsa comenta: "En el territori bolivià es van desenvolupar civilitzacions antigues com Tiwanaku, la cultura hidràulica de les Llomes. L'imperi Inca i els conqueridors espanyols que van dominar el territori fins l'any 1825, van aconseguir la independència i amb ella, és quan es va adoptar per primer cop el nom de Bolívia.


"El llac Titicaca, situat a 3.812 metres sobre el nivell del mar, és el llac navegable més alt del món. Té una una àrea aproximada de 8.200 km2. És el llac més gran de tota l'Amèrica del Sud. La seva capital, Nuestra Señora de la Paz, se situa entre els 3.500 i 4.100 metres sobre el nivell del mar. La Paz és considerada la ciutat més elevada del món, de fet, és anomenada "la ciutat que toca el cel".

"El salar d'Uyuni és el desert de sal més gran del món. Té una superfície de 10.582 km2. Està situat a uns 3.650 metres sobre el nivell del mar i al sud-oest de Bolívia, concretament al departament de Potosí, dins la regió altiplànica dels Andes. El salar d'Uyuni és una de les majors reserves de liti del món i, així mateix, compta amb importants quantitas de potasi, bor i magnesi.


"Destaquem la gran bellesa de la Reserva Nacional de fauna Andina "Eduardo Avaroa", una bellesa escènica que fa que sigui un dels centres més importants d'atracció turística de Bolívia. Ecològicament, es caracteritza pels extensos deserts i la praderia alto-andina semidesèrtica. Existeixen unes llacunes salades d'origen glacial, entre les quals destaca la Laguna Colorada i la Laguna Verde. Un altre especial atractiu són les enormes colònies nidificants de flamencs. Altres valors d'interès són els estranys paisatges i formacions eòliques sobre roques, els gegantins volcans i aigües termals. L'àrea té una superfície de 714.745 ha. L'altitud oscil·la entre 4.200 i 6.000 metres sobre el nivell del mar. Nosaltres, vam arribar fins als 5.000 metres. L'àrea municipal protegida més gran de Bolívia la podem trobar en el municipi de Santa Rosa de Yacuma, en el departament del Beni. Allà hi podem trobar una gran i variada fauna salvatge: dofins rosats, caimans, llangardaixos, tortugues i diferents espècies de peixos exòtics. L'àrea compta amb paisatges únics propis de la pampa beniana, on hi ha els micos capibares, en perill d'extinció, el lloro barbablava i diferents espècies de papallones."

"Vam quedar atordits en entrar en aquest misteriós i impressionant bosc de falgueres. Estan arrapades a terra, comparables a la nostra molsa mediterrània, i unes altres són gegantines que arriben a fer uns quatre metres d'alçada. La majoria són centenàries i des del seu naixement creixen tan sols un centímetre l'any. També vam poder admirar un assentament religiós, semblant a una fortalesa militar, construït per la cultura Chané, i les ruïnes d'una ciutat inca, prop d'aquest temple, construïda durant l'expansió sud de l'imperi inca.”

Josep Gudayol i Puig
Fotos: D. Hernández



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.