diumenge, 12 de febrer del 2012

Festa dels Traginers 2012


Els actes de 2012 van començar el dijous 9 de febrer amb la presència del Traginer a l’escola, perquè els alumnes de Balsareny (escola Guillem i llar d’infants) comencin a assaborir la festa.

Divendres dia 10, la Colla Petafluix va organitzar el Correfoc infantil, amb la Guita de Sallent i els Diables de Sant Fruitós. I a la nit, concert amb Skabag Returns!, Sherpah i Arradio Rosita.

Dissabte dia 11 va tenir lloc el tradicional Joc de les anelles. Tot seguit, la desfilada dels Traginers petits va escortar les autoritats que inauguraven el Rebost del Traginer, ja amb 42 anys d’història i la mateixa fe; la Botiga de ceràmica, la Taverna del Traginer i l’Exposició antològica de fotografies. A la tarda, un concert a càrrec d’alumnes de l’Escola municipal de música de Balsareny; al vespre, el  Correfoc dels Traginers, amb diables de Gavà, Sant Boi, Sallent i la colla Petafluix de Balsareny amb el Mussol i el Petafluix. A continuació, la Ruta del Traginer, que va celebrar els vint anys amb el tradicional cercatasques, que barreja begudes, mossecs, música, dansa i poesia; i el ball de nit amb l’orquestra Mitjanit.

Finalment, diumenge dia 12, els Trabucaires de Martorell despertaren el poble per recordar que tocava fer la Torrada del Traginer, amb els rituals acostumats: l’elaboració artesana del porc i la ferrada i esquilada de bestiar. La comitiva d’honor, amb els cordonistes Martí Jiménez i Noel Artigas i la cobla Ciutat de Manresa, va anar a buscar el banderer, Abel Artigas, i tot seguit la núvia, el nuvi i la sogra, que van donar inici a la Cavalcada dels Traginers. Hi participaren els hereus i pubilles de la Catalunya central, els Gegants i Gegantons de Balsareny, Grallers, Bastoners, Trabucaires, bandes i cobles, i la corrua de matxos i mules amb tota mena d’albardes, bastos i sàrries, seguits dels carros, espontanis i els genets de les curses. Com de costum, la cavalcada va ser comentada amb detall per Jacint Orriols; i va acabar lliurant l’estendard al banderer nou, Pere Villagrasa. A la tarda, les curses d’ases, ponis, mules i cavalls al castell, i la tradicional audició de sardanes per cloure la Festa.

La revista —que ja era la catorzena— contenia una salutació de mossèn Joan Bajona, una semblança biogràfica del banderer Abel Artigas i unes paraules del traginer d’honor, Josep Rodergas. També pàgines per als menuts, amb concursos, jocs i la continuació del petit diccionari de terminologia traginera; la convocatòria del concurs de fotografia, que compleix 42 anys, i fotos guanyadores de l’any passat.

Gràcies a tothom qui ha sortit al carrer i als que han vingut de fora desafiant el fred en un diumenge tanmateix assolellat, i enhorabona a tots el que fan possible, any rere any, aquesta festa.

Sarment
Fotos: Sarment
























1 comentari:

  1. Jo aquest any m'he portat l'agradable sorpresa de veure més nens col•laborant en tot. Més que els altres anys. Crec que és un bon senyal.

    josep estruel. (balsareny)

    ResponElimina

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.