dilluns, 2 de desembre del 2024

Xerrada sobre intel·ligència artificial

 
La intel·ligència artificial (IA) ha passat en poc temps a formar part de la nostra vida i ocupar un espai central en el desenvolupament d’activitats industrials, tecnològiques, empresarials, comercials, sanitàries, administratives... que es beneficien de nous dispositius capaços de raonar, aprendre i desenvolupar-se alhora que gestionen i analitzen amb gran rapidesa quantitats ingents de dades i magnituds, a partir de les quals, mitjançant complexos algoritmes, prenen decisions que ens afecten.
 
Sobre aquest fenomen, l’AMPA de l’Institut Escola Guillem de Balsareny va promoure una interessant xerrada (Intel·ligència artificial: impacte en l’educació, el treball i la societat), que va tenir lloc el dimecres 27 de novembre, a les 7 de la tarda, a la sala gran del Sindicat. Hi va parlar el nostre col·laborador, Ferran Gállego, expert en la matèria en tant que usuari de la IA per la seva feina i a nivell particular.
 
A l’acte hi van assistir una trentena de persones, que el van seguir amb molt d’interès. Durant prop de dues hores, entre les explicacions de Ferran Gállego i les intervencions del públic, es va exposar i debatre tot allò que pot arribar a abastar aquest nou avenç de les tecnologies digitals, destacant l’impacte que pot tenir en l’educació, el treball i la societat en general, amb els desafiaments i oportunitats que representa.
 
Igual que va passar quan va aparèixer la informàtica —no fa pas tants anys— i després internet i les xarxes socials, que han estat una autèntica revolució, ara també haurem d’assumir la IA de forma efectiva i responsable. Els canvis en aquest camp són tan ràpids que, si bé la IA va començar fa uns dos anys, amb el programa ChatGPT, ara aquest és senzillament un més d’una llarga llista d’eines del mateix tipus (Claude, MidJourney, Google Gemini, Suno AI, etc).
 
Ferran va explicar-nos una breu història de la intel·ligència artificial, com funciona i l’estat actual. Va remarcar que es basa en el fet que a l’ordinador li donem dades de tot tipus i, a partir d’elles, ell va creant tot el que li demanem. Li podem preguntar tot el que vulguem. Actualment la IA ja la podem aplicar tant als textos com a les imatges, àudios i vídeos.
 
Es tracta, no cal dir-ho, d’un avenç molt important, però pot plantejar problemes ètics i d’altres tipus, en part pel fet de no haver-hi una legislació reguladora, ni cap perspectiva de tenir-ne una en el curt o mig termini. Un dels àmbits on actualment ja està servida la polèmica és en el món educatiu, on segurament caldrà replantejar-se la metodologia de l’ensenyament. També afectarà el món sanitari, on, de fet, en molts casos podrà ser un gran avantatge de cara a fer millors diagnòstics. En qualsevol cas, el Ferran va fer-nos veure que aquest avenç tecnològic tan crucial ha arribat per quedar-se, i no hi podem pas renunciar.
 
Justament el mes passat, en un article de la seva secció “Tecnologia”, en Ferran explicava que la Unió Esportiva Balsareny ha estrenat aquesta temporada un himne del club, que ja se sent al camp els dies de partit. És de justícia afegir-hi que és ell mateix qui n’ha escrit la lletra, mentre que la música l’ha creada fent servir eines d’intel·ligència artificial, en concret, Suno. De fet, ja va ser pioner en explicar-nos aquest tema molt al principi, amb els seus interessants articles divulgatius al Sarment, que esperem que tinguin continuïtat. Avui el felicitem per aquest himne, que podeu escoltar al nostre blog al final de l’article “Toca futbol” del mes de novembre, i en l’edició impresa us el podeu descarregar mitjançant un codi QR. Tot gràcies a la tecnologia!
 
Sarment
Foto: Elisabet Arimany 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.