dimarts, 11 de maig del 2021

Gestió forestal amb cremes prescrites a Balsareny

Imatge de l’incendi forestal a Balsareny  el juliol de 2005
 
 
La problemàtica dels grans incendis forestals
 
Avui dia els incendis forestals són la pertorbació natural més problemàtica de l’àrea mediterrània. La manera com s’ha configurat el paisatge i l’estructura del bosc, amb grans acumulacions de combustible, ha donat lloc a un tipus d’incendi que per les seves condicions d’intensitat i velocitat, s’escapen de la capacitat d’extinció.
 
Aquest problema s’ha vist agreujat en el context del canvi global actual, amb l’abandonament del medi rural i els terrenys forestals, l’homogeneïtzació del paisatge i l’acumulació de biomassa al bosc. Tot apunta que l’ocurrència d’incendis tendeix a augmentar amb el canvi climàtic, mediambiental i social i això ha fet que els models de gestió forestal actuals integrin també a quest risc. Per això, cal buscar eines capaces de reduir la capacitat de propagació dels grans incendis forestals (GIF), evitant el pas del foc de superfície al foc de capçades d’alta intensitat.
 
Per una banda, s’ha d’integrar el risc de GIF en la gestió i planificació forestal a escala de paisatge. A partir de l’estudi dels patrons de propagació del foc, es poden determinar els incendis tipus més probables, i definir els punts estratègics de gestió (PEG), llocs on els sistemes d’extinció tenen oportunitats de treball davant els GIF.
 
De l’altra, cal que la gestió forestal als boscos generi estructures resistents i menys vulnerables al pas dels incendis, mitjançant l’aplicació d’una silvicultura preventiva.
 
Les cremes prescrites
 
Una crema prescrita és l’aplicació controlada de foc a estructures de vegetació, sota unes condicions meteorològiques, de combustible i topogràfiques fixades, amb la intenció d’assolir un objectiu determinat.

Imatge de la crema prescrita a Puigdorca
 
Amb aquest mateix propòsit, durant els mesos de gener, febrer i març de 2021 s’han executat una sèrie de cremes prescrites al paratge de Puigdorca, concretament al pla del Vilar, al terme municipal de Balsareny.

La finalitat d’aquestes actuacions tenia per objectiu la prevenció d’incendis forestals, generant una zona de baixa càrrega amb l’eliminació del combustible de superfície i d’escala, així com l’eliminació de restes d’aclarida. A més, l’execució d’aquestes cremes també contribueix a la formació i entrenament del personal operatiu de Bombers en les tasques d’extinció.


Perímetre de la parcel·la gestionada
 
La parcel·la de Puigdorca
 
La parcel·la, de propietat privada, és una massa adulta de pi blanc amb acompanyament de roure i alzina i sotabosc variat; compta amb un pla tècnic de gestió i millora forestal (PTGMF) i ja s’hi havien fet treballs forestals d’aclarida al 2016 per a la millora de la massa forestal. La finca forma part d’un punt estratègic de gestió (PEG) identificat pels Bombers en el qual  l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona va dirigir els treballs forestals. 


Imatges de la parcel·la durant i després de la crema prescrita a Puigdorca

En total han estat cinc dies de crema que han permès gestionar un total de 16,8 hectàrees. El més important, però, és que amb la gestió d’aquest espai es redueix considerablement l’efecte potencial d’un GIF en aquesta zona.
 
Aquest, doncs, és només un exemple del model de gestió forestal que a poc a poc va prenent força arreu del territori. Cal que les administracions hi segueixin apostant i que la gestió preventiva sigui el model a seguir. Cal explicar a la societat que la gestió dels boscos és necessària, que el foc com a eina de gestió és vàlid i que això no genera un impacte negatiu, sinó una dinàmica d’ecosistemes. Els incendis forestals són una realitat creixent amb què ens ha tocat conviure i cal que seguim adaptant-nos-hi.
 
Oriol Serra Valdés
Enginyer forestal i bomber de la Generalitat de Catalunya

Fotos: Asier Larrañaga
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.