dimarts, 28 de gener del 2020

Passeig per les Franqueses del Vallès


El dimarts 28 de gener de 2020, una quarantena de caminadors de Balsareny del grup de marxa nòrdica (abans, "A cent cap als 100"), que organitza la Diputació de Barcelona, ens vam traslladar al municipi de les Franqueses del Vallès, on vam gaudir d'una agradable caminada pel terme de Llerona, juntament amb les colles de Puig-reig, Sabadell i l'amfitriona.

Les Franqueses del Vallès és un municipi del Vallès Oriental que supera els 20.000 habitants. Té una extensió de prop de 30 km2, un territori majoritàriament agrícola però també amb moltes indústries, i agrupa cinc nuclis de població diferents: Corró d'Avall, Bellavista, Llerona, Corró d'Amunt i Marata. Ens van rebre l'alcalde, Francesc Colomé, la regidora d'Esports, Montse Vila, i la regidora de Gent Gran, Sònia Tena, que ens van fer una amena explicació del municipi. Després d'esmorzar vam fer un passeig planer d'uns 8,5 km; el temps era bo, de primer amb núvols i després amb sol, amb un airet fresquet a estones. L'itinerari previst va haver de ser modificat perquè les pluges recents havien deixat alguns camins impracticables; tot i així, la ruta finalment escollida va estar molt bé.

Entre altres llocs, vam visitar l'església de Santa Maria de Llerona, documentada al segle X; l'edifici actual, però, de creu llatina i tres absis, data dels segles XII-XIII i ha estat molt restaurat i modificat al pas dels anys. Hi destaca una pica baptismal de marbre, feta aprofitant un sepulcre d'origen romà; al segle XV, durant la guerra dels Remences, l'església es va fortificar i va acollir els pagesos revoltats.


També vam visitar el camp d'aviació de Rosanes, on durant la Guerra Civil es van fer unes pistes d'aterratge i equipaments per a l'aviació republicana, i els refugis de Can Riambau i Can Sorgues, que protegien els aviadors dels bombardeigs enemics; vam poder visitar el segon, tot i que el fons estava encara inundat, i el propietari del mas ens en va fer una interessant pinzellada històrica. I vam visitar el bonic Parc del Falgar i la Verneda, inaugurat fa encara no un any, amb un llac al centre, zones d'activitats lúdiques i físiques i camins planers per passejar-hi.

De tornada al Casal on havíem esmorzat, els caminants dels quatre grups vam menjar el dinar que ens portàvem i vam tornar a l'autocar per desfer el camí cap a Balsareny. Cal agrair l'atenció acurada del Patronat Municipal d'Esport de les Franqueses i, pel que fa als balsarenyencs, l'organització impecable del nostre grup, a càrrec de l'Ajuntament i del CEB, amb la Noèlia, el Diego i l'Alfred al capdavant. El 27 de febrer podrem gaudir de la caminada que prepara el grup de Puig-reig.

R. Carreté
Fotos: A. Selgas



































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.