diumenge, 26 de gener del 2020

La Biblioteca informa



Visites escolars: col·laboració Escola Guillem i Biblioteca Pere Casaldàliga

Aquest mes de gener acabem les visites ‘formals’ que fan cada curs els alumnes de l’Escola Guillem a la Biblioteca. Les vam iniciar al mes de novembre amb els alumnes de 1r i durant aquests  darrers tres mesos han passat des del petits de P3 fins als més grans, els de 6è.


La biblioteca pública contempla entre les seves funcions més representatives la de promoure el desenvolupament d’habilitats i competències informatives, així com la de desvetllar el gust per la lectura. I, en aquest sentit, fa anys que les biblioteques que configuren la Xarxa de Biblioteques Municipals, de la qual forma part la Biblioteca Pere Casaldàliga, inclouen la realització de visites escolars en els seus programes de formació d’usuaris, activitat que s’ha consolidat com una de les més esteses a l’hora de donar a conèixer les biblioteques als centres d’ensenyament. 


Tenim com a base el programa formatiu ‘Exploradors de biblioteques’, que pauta els objectius  de cada visita i adapta els continguts a l’edat dels infants, de manera que quan acaben 6è de primària hagin assolit les competències necessàries per fer un bon ús dels serveis de les biblioteques i ser autònoms en la cerca d’informació.


Aquests visites tenen molt bona acollida entre l’alumnat i també entre els mestres, ja que es plantegen activitats dinàmiques i participatives per tal que aprenguin molt al mateix temps que s’ho passen molt bé.


Dèiem al principi de la notícia que hem acabat les visites ‘formals’, ja que durant el que ens queda de curs esperem rebre més visites dels alumnes de l’Escola Guillem. A partir d’ara, però, seran visites a demanda, adaptades a interessos concrets de cada classe, com per exemple visitar una exposició, cercar informació per a un treball, assistir a algun laboratori de lectura...

Volem clubs de lectura infantils!

Sí, volem ser un espai on els infants comparteixin la seva passió lectora, i veure’ls créixer literàriament i literalment. L’any passat vam fer un primer intent, però va ser ‘intent fallit’  (agendes mooolt ocupades),. Tot i això, no desistim.


Volem que els infants llegeixin i s’ho passin bé; per això oferim la possibilitat de participar en els dos clubs de lectura adreçats als nens i nenes que vulguin llegir i compartir les seves impressions: el Club Petits i el Club Grans. 

Els objectius són:

- El foment de la lectura.
- El desenvolupament del pensament crític.
- La millora de l’expressió oral. 
- El treball creatiu a partir de les lectures.

El Club Petits és el grup de lectura infantil pensat per a nens i nenes de 8 a 9 anys. Els participants es reuniran mensualment  per comentar el conte triat. Així podrem conversar i parlar de temes tan diversos com la importància de l’amistat, la llibertat i el respecte, descobrir monstres dins la biblioteca, gaudir de magnífiques il·lustracions, gaudir amb històries de por, de riure i un munt d’experiències!


El Club Grans és el grup de lectura infantil adreçat a nois i noies de 10 a 11 anys de la nostra biblioteca. Es reuniran amb la dinamitzadora un cop al mes per comentar la lectura que han realitzat a casa. Descobriran escriptors ben diversos, com ara Jaume Copons, Anna Cabeza, Rodolfo del Hoyo, Roald Dahl, Susie Hodge o Luke Pearson.  
Els objectius són clars: gaudir de la lectura, assimilar-la, ser capaç de reflexionar-hi i ser crítics i, finalment, tenir més ganes de llegir noves propostes.

Si hi esteu interessats, contacteu amb la Biblioteca i mirarem d’acordar el dia més adient per a la trobada mensual.

Ana Pérez Hidalgo
Fotos: Ana Pérez Hidalgo 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.