divendres, 24 de novembre del 2017

Cançó Protesta



“We shall overcome, we shall overcome,
We shall overcome someday;
Oh, deep in my heart, I do believe,
We shall overcome someday.”

Aquesta petita estrofa forma part de la lletra de la cançó “We Shall Overcome”, que ha estat cantada al llarg de la història per diversos i diferents grups socials, com per exemple,  feligresos de comunitats religioses, o bé d’altres, com protestants activistes en defensa dels Drets Civils i de la Llibertat.

Aquesta cançó és un exemple entre milers, de cançons que des de temps remots han acompanyat de forma indissoluble la història de la humanitat en relació al que podríem etiquetar com a “Cançó Protesta”.  

El Dr. Martin Luther King Jr., ja a l’any 1962, en un article al New York Times va fer la següent afirmació: “Les cançons sobre la llibertat juguen un paper fort i vital en la nostra lluita. Donen a la gent un nou coratge i un sentit d’unitat. Penso que aquestes cançons salvaguarden una fe i una esperança radiant en el futur.”

Entre molts d’altres, podem considerar que l’objectiu de  la “Cançó Protesta” és el d’obrir els ulls de la gent i despertar consciències davant situacions que hom considera injustes.

L’estudi de la “Cançó Protesta”, tant del passat com del present immediat, pot ser una eina didàctica molt vàlida per tal d’ajudar a entendre als estudiants de música un període històric concret, o bé per analitzar la força d’una lírica o d’un estil musical. En definitiva, ajudar a entendre les forces d’un canvi social determinat.

La música és, sense cap mena de dubte,  una font primària d’estudi de la història, tant com ho pot ser la fotografia o un article en un diari. Escoltar música és una forma molt interessant d’ajudar els estudiants a entendre més i millor diferents actituds i cultures en el conjunt de la nostra societat. Exemples d’estils musicals tan diversos com el Folk, Rock’n Roll,  Hip-Hop,   Gospel i un llarg etc., tenen en comú aquesta vessant de lluita a favor de les minories i les causes socials justes.

A dia d’avui, la “Cançó Protesta” és totalment vigent i mes necessària que mai, davant els fenòmens de violència soferts al nostre país. Davant cada acció violenta, encoratgem a tothom a protestar de forma enèrgica i pacífica, a través del mitjà d’expressió segurament més poderós que hi ha: la Música.


Escola Municipal de Música de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.