divendres, 23 de juny de 2017

Torna la Flama del CanigóUn any més, membres del Centre Excursionista de Balsareny, amb el suport de l'Ajuntament de Balsareny, han portat la Flama del Canigó al nostre poble. L’han recollida a Navàs, de mans del centre Excursionista de Navàs i l’Associació Sardanista de Navàs, i l’han traslladada a peu fins a Balsareny. Els ha acompanyat la colla gegantera Els K+Sonen, que han animat la cercavila pels carrers del poble amb gralles i tambors. Arribats a l’espai habitual —el camp de futbol-7—, amb la flama s’ha encès la tradicional foguera enmig d’una gran expectació i no pocs petards. Seguidament s’ha celebrat un sopar popular, i a continuació el grup Delay’s Quartet ha amenitzat el Ball de Sant Joan, durant el qual s’ha servit coca i moscatell.

La tradició dels focs de Sant Joan és ancestral.  Però va ser l’any 1955 quan uns rossellonencs amants de les tradicions van decidir d’encendre una foguera, no pas als pobles, que ja es feia, sinó a dalt de l’emblemàtica muntanya del Canigó, i portar-ne la flama per tot el Rosselló, el Vallespir i el Conflent perquè tots els focs del país tinguessin un origen comú. Des de 1965, la flama no s’ha apagat mai, ja que es conserva encesa tot l’any al Castellet de Perpinyà. El 22 de juny, un grup de voluntaris la torna a pujar dalt del cim, on serveix per encendre la nova foguera de la qual sortiran l'endemà totes les torxes, una de les quals torna al Castellet, on es manté fins l’any següent.

En ple franquisme, l’any 1966, la flama va travessar la frontera interestatal, que no nacional;  i gràcies a la tenacitat d’organitzacions com Òmnium Cultural i el Moviment Escolta va estendre la nova tradició arreu de Catalunya i per la resta dels Països Catalans. La Flama té un alt valor de representació simbòlica, ja que representa la pervivència de la cultura catalana, la unitat de la llengua i la germanor entre tots els territoris que la comparteixen. Ens alegrem que un any més la Flama hagi passat pel nostre poble, que així ha pogut celebrar la festa tot fent país.

Sarment
Fotos: Sarment / CEB / A.Selgas


   
  Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.