dijous, 6 de juliol de 2017

Casal Verge de Montserrat

Amb motiu del 70è aniversari


L’any 1947 va néixer a Balsareny la Fundació Casal Verge de Montserrat. Ricard Viñas Geis, amo de les fàbriques tèxtils del Molí i de Vilafruns, va decidir crear aquesta fundació per atendre en temes de salut les persones del nostre poble amb necessitats. Ho va dur a terme amb l’ajut del rector del poble, mossèn Esteve Verdaguer i del Bisbat de Vic, que va cedir els terrenys. La gestió d’aquest centre la van encarregar a les monges Josefines de Vic i es van nomenar unes persones, patrons, que van constituir la Junta del Patronat, encarregada de gestionar l’activitat de la fundació. El Casal Verge de Montserrat és una entitat privada sense ànim de lucre.
Amb el pas dels anys, l’activitat de la fundació ha esdevingut en allò que coneixem com una residència d’avis i un centre de dia.
Avui dia es disposa de setanta-dues places per a residents i deu més en el centre de dia. Compta amb una cinquantena de treballadors i treballadores que atenen les necessitats de la residència.  
Aquest any, el Casal celebra els seus 70 anys i és per això que es duran a terme diversos actes. La celebració central tindrà lloc els dies 15 i 16 de setembre, respectivament divendres i dissabte.
En els actes del divendres dia 15 es convidarà totes aquelles persones que han format part de la Junta del Patronat des de la seva creació, i també familiars d’aquells patrons que ja no es troben entre nosaltres. Es farà, doncs, una missa, la inauguració de l’exposició de fotografies titulada «Històries de vida als jardins del Casal» i finalment un dinar per a totes aquestes persones.
El dissabte dia 16, els actes seran de caràcter més festiu i la celebració serà oberta a tot el poble. Durant el matí es faran portes obertes al Casal i a la tarda hi haurà sopar popular a la plaça de l’Església per a tothom qui hi vulgui ser. A continuació es farà la projecció d’un audiovisual amb la història del Casal i l’acte es clourà amb un ball.
El Casal Verge de Montserrat demana la col·laboració de la gent de Balsareny per tal de poder realitzar l’exposició de fotografies «Històries de vida als jardins del Casal». Totes les persones que ho desitgin poden aportar fotografies fetes als jardins del Casal, un emblemàtic lloc on els balsarenyencs acostumaven a fer-se fotografies. Es voldria copsar les vivències personals, familiars o bé de col·lectius per tal de gaudir d’una exposició que reflecteixi l’evolució de la vida social del poble. El material es pot portar a les oficines del Casal, on s’escanejarà i es retornarà als propietaris.
S’han dut a terme reunions amb diverses associacions del poble i es convida totes les entitats que ho desitgin a col·laborar en aquesta commemoració. El Casal agraeix profundament la col·laboració de tothom.
Laia Riu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.