dissabte, 13 de maig del 2017

L'Ajuntament informa. Maig 2017


Ja som al maig, a un mes de l’inici de l’estiu. Les hores de sol s’allarguen i el bon clima ens acompanya. Amb l’arribada de l’estiu, arriben també els actes, esdeveniments i festivitats característics d’aquesta època: un any més, estem preparant l’obertura de les Piscines Municipals de Balsareny per la temporada d’estiu 2017, que enguany restarà oberta al públic des del 17 de juny fins al 10 de setembre; a més, s’està preparant el Campus Esportiu d’Estiu 2017, coorganitzat entre el Consell Esportiu del Bages i l’Ajuntament, que tindrà una durada d’un mes, des del 26 de juny fins al 28 de juliol. Per segon any consecutiu, l’Ajuntament està organitzant, també, el Torneig Solidari de Futbol Sala d’Estiu 2017, que durarà des de mitjans de juny fins a finals de juliol, i pel que fa a festivitats, torna la celebració de la Revetlla de Sant Joan, que tindrà lloc el proper 23 de juny, i les tradicionals celebracions estiuenques de les festes dels carrers i Sant Cristòfol, durant el mes de juliol. Tot això arriba just quan fa un mes que a Balsareny hem celebrat, per Sant Marc, la nostra Festa Major, que enguany ha seguit amb l'esperit popular i renovador de la passada edició.

La Festa Major de Balsareny 2017 es va allargar un total de set dies (del 21 al 25 d’abril, però també el cap de setmana del 29 i 30 d’abril), seguint la línia encetada l’any passat amb la idea de mantenir la tradició, però creant actes nous, més frescs i innovadors, fet que va provocar que, forçosament, alguns dels esdeveniments, per qüestions d'espai i infraestructura, tinguessin lloc durant el cap de setmana del 29 i 30 d’abril. També s'ha buscat implicar-hi entitats locals amb l'objectiu de fer-la més popular, participativa i oberta a tots els públics. Mostres d’aquest caràcter participatiu i popular del que hem volgut seguir nodrint la nostra Festa Major són el fet que, per segon any consecutiu, el Pregó no va ser a càrrec de l’alcalde, com tradicionalment s'havia fet, sinó que es va cedir aquesta important tasca inaugural a un col·lectiu local per donar-li veu; i així com l’any passat les pregoneres escollides van ser un grup de noies i dones balsarenyenques de diferents edats, reafirmant el paper de la dona a la nostra societat, aquest any el privilegi va ser dels alumnes de 6è de l’Escola Guillem de Balsareny, remarcant l’importantíssim paper formatiu i educatiu de l'escola en l’àmbit municipal, així com també el fet que infants i joves són el futur i tenen molt a dir-nos. A més, per segon any consecutiu, es va celebrar la Botifarrada Popular a la plaça de l’Església després del Repic de Campanes i els Focs d’Artifici, implicant una entitat local en la seva organització, i així com l’any passat la reconeguda Orquestra Maravella va cloure la jornada inaugural, aquest any l’encarregada va ser l’Orquestra Selvatana, una altra de les formacions de més prestigi del panorama musical català actual, motiu pel qual els balsarenyencs i balsarenyenques que es van acostar divendres al pavelló van poder gaudir, per segon any, d'un concert i un ball amb molta qualitat musical i escènica, dignes d'una gran Festa Major.

Una altra activitat que aquest any s'ha consolidat és la 2a edició del Cercatapes, que va ser una festa popular, gastronòmica i musical al carrer, iniciativa creada durant l'any passat que, enguany, va implicar nou bars i restaurants del municipi i va comptar amb uns 150 participants amb tiquet i molts acompanyants que seguien el recorregut de la ruta. Durant la tarda-vespre de dissabte, el Cercatapes va recórrer els carrers de Balsareny amb la música d'ElsK+Sonen i la Banda Patilla, vinguda de Barcelona, tot fent degustar als participants les tapes i els tastets que els bars i restaurants van preparar per a l'ocasió. Una activitat que valorem com a molt positiva per al municipi i que volem seguir celebrant i millorant, any rere any, amb l'objectiu que creixi i que sigui un esdeveniment fix en futures edicions de la nostra Festa Major degut a la bona rebuda i a l'ambient de festa al carrer que s'ha aconseguit crear amb la seva celebració. Volem donar les gràcies, sempre de forma insuficient, als bars i restaurants participants per la seva col·laboració i per confiar en aquest projecte, instant-los a seguir treballant conjuntament per potenciar més actes populars d'aquest tipus. La nit de dissabte va finalitzar al Sindicat amb un Concert Jove de molta qualitat per a un poble petit com el nostre, que va tenir com a convidats estrella el grup de pop-rock català Manel, que van visitar Balsareny abans de la seva gira europea, acompanyats pel grup bagenc Sherpah, estrenant nou disc, i de les versions dels cardonins Revoltijo. Les barres de tots els concerts van ser sortejades i cedides a entitats locals per fomentar la seva implicació a les festes i la seva autogestió.

Pel que fa a nous esdeveniments, aquest any hem acollit la XXXII Roda d'Esbarts Infantils i Juvenils de la Catalunya Central, comptant amb la participació dels esbarts Queralt de Berga, Dansa Jove de Navàs i Dansaires dels Pastorets de Balsareny. El diumenge al matí, Diada de Sant Jordi, van oferir els seus balls i danses tradicionals a la plaça de la Mel, presidits pels gegants de Balsareny i rodejats per parades de roses, la Biblioteca al carrer i amb la presència d'un espai foodtruck, acte que va finalitzar amb el concert en horari de vermut de “El Sobrino del Diablo Power Trio” i la seva “Història de la literatura en nou cançons”, ideal per al Dia del Llibre. Enguany creiem, doncs, que Balsareny va tenir una gran i renovada matinal de Sant Jordi. S'ha seguit apostant, també, per les actuacions al carrer, com l'espectacle itinerant de divendres, “Transhumància”, de la Cia. Xip-Xap Teatre, o el teatre de carrer de dilluns, amb “The Incredible Box” de la Cia. La Tal, i també pels clàssics de l'humor, ja que, igual que l'any passat vam gaudir del tribut al gran Rubianes amb “Lo Mejor de Pepe Rubianes”, aquest any ens ha visitat Meugenio, amb l'espectacle “REUbicando al GENIO”, homenatge a l'etern humorista Eugenio.

Finalment, gràcies a tots els balsarenyencs i balsarenyenques que, un any més, heu sortit al carrer i participat en els actes i esdeveniments que hem preparat amb il·lusió per la nostra Festa Major, que és el que dóna sentit a la nostra tasca de mesos de preparació i organització. Seguirem treballant, amb ganes i empenta, per oferir cada any una Festa Major millor que l'anterior, a l'altura del que un gran poble com Balsareny mereix. Bon inici de l'estiu, i fins al juny!

Albert Otero Bonet – Regidoria de Cultura, Festes i Comunicació de l'Ajuntament de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.