dijous, 18 de maig del 2017

Entrevista a Judit Trench

ENTREVISTA


Judit Trench, reforç per a la memòria al Casal de la Gent Gran

La Judit Trench Rincón fa un temps que imparteix sessions al Casal de la Gent Gran de Balsareny, per tal de donar reforç i suport a la memòria dels usuaris.

La Judit és nascuda a Manresa el 29 d’octubre de 1987, i ha cursat la Llicenciatura de Psicologia, un Màster en Psicologia Forense i altres cursos de memòria i manteniment de novetats psicològiques, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a l’Institut Superior d’Estudis Psicològics (ISEP).

Pel que fa a l’esport, ha competit en natació, ha jugat a tennis i actualment li agrada anar al gimnàs i a caminar. També li agrada molt viatjar i en les seves hores de lleure li agrada molt el cinema i el teatre, recentment ha anat a veure a Barcelona l’obra “Sota teràpia”.

— Quins camps entren professionalment en el camp de la memòria?

— Doncs t’he de dir que la psicologia hi entra de retruc, ja que quan hi ha patologies més greus, es tracten dins de la psiquiatria.

— A quin tant per cent de persones afecta la pèrdua de memòria?

— És una dada complicada. És difícil marcar un percentatge, ja que hi ha diferents afectacions de la memòria, igual que és difícil marcar un inici i una línia d’afectació igual per a tothom. També depèn de la situació i lloc on estiguem, variabilitats socioeconòmiques i poblacionals.

— A quina edat les persones comencem a tenir pèrdua de memòria?

— Hi ha una gran variabilitat: hi ha persones que comencen a tenir pèrdues en la memòria als 50 anys i altres que fins als 80 no denoten cap símptoma. El que és cert és que les persones grans comencen a notar més presència de pèrdua de memòria quan es jubilen o quan comença a baixar el seu ritme d’activitat, i sobretot, els sentiments negatius que els provoca aquesta fase de la vida, en no sentir-se prou útils per exemple.

— Quina és la mecànica a seguir per tal de mantenir en bon estat la nostra memòria?

— Cal fer exercicis que ens activin la ment, com sopes de lletres, sudokus, puzles, llistes de paraules, repassar la llista de la compra una vegada s’ha escrit, intentar fer de memòria recorreguts habituals, recordar llocs on hem anat de vacances, etc. Qualsevol activitat que activi la connexió neuronal ens ajudarà a mantenir la memòria, com ara recordar una recepta de cuina o bé anotar les visites del metge, coses senzilles que ja activen la memòria. També hi ha programes com històries de vida, records d’infància, etc., que duren més temps i actuen de la mateixa manera. Ah, i no cal dir-ho, assistir al taller de memòria al Casal de la Gent Gran de Balsareny.

— Has estat a altres llocs que imparteixes sessions per a ajudar la memòria?

— Sí, abans de començar a Balsareny ja fa uns tres anys que faig taller de memòria a Sant Joan de Vilatorrada i des del passat gener també a Sallent.

— Des de quan ets al Casal? Havies estat abans a Balsareny?

— Sóc a Balsareny des del setembre de 2016. Vam començar amb un petit grup i ara a principis d’any ja som una colla de vint-i-dues persones. Deixeu-me dir que m’hi trobo molt a gust al Casal, m’agrada molt l’ambient que s’hi viu i la gent és molt maca. Anteriorment, havia vingut a Balsareny per la Festa dels Traginers acompanyada dels meus pares.


Josep Gudayol i Puig

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.