divendres, 10 de febrer del 2017

Marc Vilardell, director de Ràdio Balsareny

ENTREVISTA



El Marc Vilardell Casado va néixer el 23 d’agost del 1979 a Manresa. És llicenciat en Filologia Clàssica i actualment està cursant el Grau de Comunicació a la UOC. Ja fa uns anys que va decidir venir a viure al poble de Balsareny i ja en fa 10 que és director de Ràdio Balsareny. Porta fent ràdio des dels 14 anys. Va començar a Sant Salvador de Guardiola, llavors va passar a fer ràdio a Santpedor, més tard a Sallent i, finalment, quan van obrir la ràdio aquí, va decidir participar a la de Balsareny.  
 —Com a director que ets a la ràdio des dels inicis, ens podries explicar una mica com va començar aquesta ràdio?
 —En aquell moment hi havia el tripartit a l’Ajuntament de Balsareny, i el regidor Marc Selgas va proposar de fer una ràdio. Vam fer una reunió tots els que hi estàvem interessats, ens vam reunir per decidir quins tipus de programes es farien. Al final es va imposar per majoria que cadascú fes el tipus de programa que volgués. Llavors em van nomenar a mi com a director i vam començar a fer programes. Al llarg d’aquests anys, ha entrat i ha sortit molta gent.
 —Com s’organitza l’associació de la ràdio? Sou molta gent?
 —Ara mateix som una vintena de persones. Fa uns set o vuit anys vam decidir crear una associació de la ràdio per poder gestionar els comptes de la ràdio nosaltres mateixos. Llavors, feia falta un president, que em van escollir a mi; un vicepresident, un tresorer i un secretari. Sempre s’intenta fer-ho tot de manera molt democràtica i fem un parell o tres de reunions cada any.
 —I durant aquests 10 anys sempre hi ha hagut gent?
 —Sí. Sempre hi ha hagut un grup de gent, més petit o més gran. Hi ha gent que hi és des del principi i encara continua, com el Josep Gudayol, gent que ara mateix es troba en un any sabàtic, com el Josep Vilardell, gent que es va incorporar quan feia un any que fèiem ràdio, com els companys del Rocktime i gent que es va incorporar fa més poc com ara el programa No T’ho Pensis Dues Vegades o el No te metas tú que ya me meto yo.
 —Recordes alguna anècdota o algun problema tècnic que hagueu tingut durant aquests anys?
 —De problema gros no n’hem tingut cap. Sí que recordem una avaria que ens va afectar durant les últimes eleccions catalanes. Va caure un llamp a Balsareny, va entrar per la línia de telèfon i va fer malbé la taula de mescles. Vam haver-la d’enviar a reparar al servei tècnic de Madrid i mentrestant fèiem ràdio amb una taula de mescles molt petita que és només de tres canals.
 —Com funciona la ràdio? Perquè sona tot el dia però no sempre hi ha gent.
 —Això és gràcies a l’ordinador, avui dia funciona tot en format digital. Als inicis vam començar amb un programa molt senzill per programar la música i fa uns tres anys vam comprar un programa per fer automatització de ràdio. Allà podem programar la música, l’estil, l’ordre...
 —Ràdio Balsareny va celebrar el 15 de gener els seus 10 anys. Heu pensat fer alguna cosa per celebrar-ho?
 Tenim pensades diverses cosetes, però encara ho hem d’acabar de lligar amb l’Ajuntament i a nivell intern. Ens agradaria anar fent coses durant tot l’any. Anirem deixant caure la informació a través de les xarxes socials i la nostra pàgina web, que és www.radiobalsareny.org .
 —Rebeu suport per part del poble? Tant d’altres entitats com de comerços i particulars?
 —Tothom a la seva manera ha col·laborat amb la ràdio. Els comerços sempre s’hi han volgut implicar, i hem buscat la manera que els sortís a ells rendible. La manera més fàcil és el patrocini. Tenim dos o tres comerços que sempre han col·laborat amb la ràdio i altres que, d’una manera o altra, també ho fan. Per part de les entitats, jo sempre dic que nosaltres som el seu altaveu, ja que fem propaganda i difusió dels seus actes. I a nivell institucional, hi ha hagut de tot una mica: alguns moments molt bons, en aquest moment no en tenim cap queixa, tot el contrari, però hem tingut moments més fluixos.
 —Quan una persona vol formar part de la ràdio, quin és el procediment?
 —Qualsevol persona que vulgui formar-ne part, pot posar-se en contacte amb mi, a través de qualsevol mitjà electrònic o bé per mitjà d’un altre membre de la ràdio. Jo acostumo a fer una entrevista a la persona per saber qui és, quina idea té, quin tipus de programa vol fer... i llavors, una vegada n’hem parlat, ens tornem a trobar al cap d’una setmaneta o deu dies, tornem a parlar-ne per veure si encara segueix amb les ganes i la il·lusió de participar a la ràdio. Si encara hi ha l’interès, li busquem un lloc a la graella i llavors passem al procés d’aprenentatge. La majoria de gent arriba a la ràdio sense haver fet servir mai una taula de mescles i els explico com funciona.
 —I ara mateix, quants programes formen la graella de Ràdio Balsareny?
 —Ara mateix tenim vuit programes produïts per nosaltres mateixos i cinc que ens envien des d’altres emissores.
 —Per acabar, quins plans de futur teniu per a Ràdio Balsareny?
 —Els nostres plans, en principi, són continuar amb la nostra filosofia de ràdio, que és una ràdio feta pel poble amb el poble i per al poble. Evidentment, això no exclou la gent de fora. Si ve algú de fora serà molt benvingut. El que volem és continuar amb aquesta filosofia, posar música que entretingui i agradi a tothom en la mesura possible, seguir sent l’altaveu de les entitats de Balsareny i continuar, en definitiva, sent un mitjà de comunicació local molt proper.
Moltes gràcies per concedir-nos aquesta entrevista. Des d’aquí felicitem Ràdio Balsareny per aquests 10 anys i esperem que les emissions segueixin per molts anys més!
Laia Riu
Foto: Arxiu

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.