divendres, 10 de febrer del 2017

L'Ajuntament informa - Febrer 2017


Mes de febrer, un mes en què enguany celebrarem la que és, sens dubte, la festa més important de les nostres festes i per la qual el nostre municipi és conegut i reconegut arreu del territori català. Aquesta festa, que tots esperem quan el calendari ens apropa a aquestes dates, és la Festa dels Traginers, que sempre arriba a Balsareny el diumenge de Sexagèsima, la setmana abans del Carnaval. Amb la celebració d’aquest any (17, 18 i 19 de febrer) ja són 74 les edicions de la festa en el format de Festa dels Traginers, una fita gens fàcil d’assolir a la que s’hi ha arribat fruit de l’estima, la perseverança i el reconeixement que la gent del poble sent vers aquesta celebració, que des dels seus inicis mai ha deixat de celebrar-se, sempre amb la voluntat de fer-la créixer i guanyar en prestigi, any rere any. Moltes són les entitats i associacions locals, bars, restaurants, botigues i comerços del poble, i voluntaris/àries i col·laboradors/es que, desinteressadament, donen suport a la festa i que, amb la Comissió de la Festa dels Traginers al capdavant, es bolquen, des de fa molts anys, a ajudar en l’organització i muntatge d’una festa d’aquestes característiques al nostre municipi. A totes elles, mil gràcies (sempre merescudes i, per desgràcia, insuficients) per la seva voluntat i implicació, possibilitant cobrir tota la feina que requereix la festa i ajudant desinteressadament a tirar-la endavant, ja que sense elles ni Ajuntament ni Comissió no seríem capaços de tirar-la endavant.

La Festa dels Traginers, declarada Festa d'Interès Turístic el 1970 i Festa Tradicional d'Interès Nacional a Catalunya el 1999, és un gran homenatge sentit, cuidat i respectuós a la tradició de molts dels nostres avantpassats, plasmada en la figura de traginer, l’antic transportista de queviures que, amb el seu cavall, mula o matxo de càrrega, traginava tot tipus de béns i mercaderies per aquestes terres. Balsareny és Traginers; l’ADN d’aquesta festa corre per les venes dels seus vilatans i vilatanes, i la part més bonica i especial és que cadascú la sent, viu i gaudeix a la seva manera. Les setmanes prèvies a la festa, els domassos ja pengen dels nostres balcons i els carrers s’engalanen amb banderes i banderoles; els espais tradicionals de la festa, com el rebost, la taverna, l’exposició de fotografies o la torrada, comencen a prendre forma en les seves ubicacions habituals; els cables i les parcel·les pintades a la plaça de la Mel mostren que ja està preparada per acollir el mercat, l’estand d’informació roman col·locat a la plaça Onze de Setembre, la megafonia es mostra desplegada arreu dels carrers... Es respiren aires de festa gran, tot està preparat, a punt per donar el tret de sortida i que els traginers tornin a transitar pels carrers de Balsareny. Des de l’Ajuntament de Balsareny us desitgem que passeu una bona Festa dels Traginers!


A banda de la gran celebració que suposa per al nostre poble la Festa dels Traginers, no ens hem d’oblidar que aquesta és època de carnavals i, no cal dir-ho, aquest febrer ens agradaria destacar la celebració del Carnestoltes 2017, que a Balsareny tindrà lloc dissabte 25 de febrer, el cap de setmana després de Traginers. El nostre Carnestoltes és un carnaval de poble, pensat per oferir una jornada completa, festiva i divertida per a les famílies o per a tots aquells que no gaudeixin de carnavals massificats, oferint l’opció de celebrar-lo aquí al poble en un format més familiar i amb menys aglomeracions de gent. La Concentració de Comparses tindrà lloc dissabte 25 de febrer a les 17h a la plaça de la Mel, on ens prepararem per rebre la parella protagonista d’enguany, el Rei i la Reina del Carnestoltes 2017. Des de l’any passat, la Regidoria de Festes, organitzadora del Carnestoltes de Balsareny, va apostar perquè els protagonistes de la festa fossin un Rei i una Reina de forma conjunta i per igual, iniciativa que va agradar i que es repetirà aquest any. Voleu saber qui seran el Rei i la Reina 2017? Doncs no us perdeu el nostre Carnestoltes! Seguidament, donarà inici la Rua del Carnestoltes pels carrers de Balsareny, que comptarà amb els nostres tradicionals col·laboradors per a l’ocasió, DJ Reber amb la seva música, i Dany Magyk amb el seu confeti i animació. La Rua finalitzarà el seu recorregut a la plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc el Pregó del Rei i la Reina del Carnestoltes i, seguidament, es repetirà el Ball de Confeti de l’any passat, que s’allargarà fins a la celebració del Sopar Popular de Comparses, que tindrà lloc a partir de les 21h a la Sala Sindicat, finalitzant la festa amb un Ball de Carnestoltes a càrrec de DJ Reber, amb entrada gratuïta. Per finalitzar la festa, repetirem la iniciativa de l’any passat de repartir obsequis a totes les comparses que es quedin a Balsareny i vinguin al ball, una iniciativa pensada per agrair i premiar valors com la implicació i participació al nostre Carnestoltes per davant de valors de competició.

Finalment, recordem que diumenge 26 de febrer, a les 18h al Sindicat, tindrem la celebració d’un nou Tempo amb l’espectacle de teatre-dansa “Wabi-Sabi”, de la Cia. Mons Dansa, i el dissabte 4 de març, a les 20h també al Sindicat, un nou SonaB, amb les “Cançons per fer i desfer” de Wednesday Lips. No oblideu tampoc que diumenge 5 de març torna la Transèquia, la caminada de 26km seguint el recorregut la Síquia des de Balsareny a Manresa, i la setmana següent la Caminada Popular del Centre Excursionista de Balsareny. Festa dels Traginers, Carnestoltes, Tempo, SonaB, Transèquia, Caminada Popular... A Balsareny no tenim temps d’avorrir-nos... Fins al març!

Albert Otero Bonet - Regidoria de Comunicació de l’Ajuntament de Balsareny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.