dijous, 22 d’octubre del 2015

Gates, 25 anys a Balsareny


Imma González Morales, Cedric Staelpert i Laia Riu 

Gates P. T. Spain S. A, situada al nostre municipi, és una empresa que s’encarrega de fabricar corretges que s’utilitzen bàsicament a motors de cotxes. Això ocupa gairebé el 90% de la seva producció. A part d’això, també fabriquen corretges per a altres aplicacions.

L’empresa Gates de Balsareny forma part d’una multinacional en la qual treballen 15.000 persones a nivell mundial. Es va establir al nostre municipi fa 25 anys. A Europa hi ha diverses plantes, com ara a Escòcia, Polònia, França, Turquia... L’activitat d’aquesta multinacional va néixer el 1911 a Denver (Colorado). Van començar amb la fabricació de regnes per a cavalls, però, en veure que el futur eren els cotxes, van convertir-ho en corretges per a cotxes, primer de pell i després de goma; i finalment van inventar la corretja trapezoïdal.

Entrevistem el gerent de l’empresa, el senyor Cedric Staelpert.

—El centre de Balsareny és l’únic que hi ha a Espanya?

—Sí, és l’únic que hi ha.

—Per què creieu que van escollir aquest poble per a la seva empresa?

—Suposo que té a veure amb la disponibilitat de les persones amb la capacitat tècnica adequada, que és molt important. També amb les bones comunicacions que té el lloc, perquè tenim molt contacte internacional. Molts dels nostres clients són de fora d’Espanya i, per tant, és important estar ben connectat. Un altre motiu podria ser que el sector de l’automoció aquí a la zona és bastant important.


—Podria fer una mica de valoració d’aquests anys a Balsareny?

—Al llarg d’aquests anys la planta ha canviat molt. Vam començar fabricant un altre tipus de producte. La corretja que ara fabriquem només era una petita part de la nostra producció. El producte era molt senzill des del punt de vista tècnic i hem fet una gran evolució tècnica. També ha evolucionat el mercat. Per tant, en aquests 25 anys s’ha fet una evolució tècnica enorme. Aquí també tenim el Centre de Desenvolupament i Investigació, i penso que això per a Balsareny ha estat molt important, perquè a través d’aquest som la planta pilot al món del producte que fabriquem. Això significa que el que es desenvolupa aquí és implementat després a altres plantes. Això ha estat molt important per a nosaltres i ha estat el motor d’anar sempre a més innovació, a tecnologies avançades... Durant tots aquests anys s’ha invertit molt en nova maquinària i tecnologia. També en aquests anys el tipus de client ha canviat.

—Ens ha parlat del Centre de Desenvolupament i Investigació; podria detallar una mica què fan?

—Treballen bàsicament en dos aspectes: desenvolupament del producte i desenvolupament del procés. El desenvolupament del producte és fer corretges que facin que cada vegada el motor consumeixi menys, que siguin més eficaces. I també treballem en el procés, que és desenvolupar processos que permetin una millor qualitat, que és la prioritat, i també una fabricació més eficient, amb menys consum d’energia o menys temps de fabricació. També és molt important l’aspecte mediambiental, que és una de les coses que sempre mirem quan treballem en nous processos: quin serà el consum de l’energia, de l’aigua, dels recursos... per ser al màxim de competitius, però a la vegada fer menys mal al medi ambient i consumir menys recursos. La vida d’una corretja fa 25 anys era de 60.000 quilòmetres; avui dia hi ha corretges que arriben als 200.000 quilòmetres sense problemes.

—Quantes persones treballen aquí a Balsareny? La majoria són de l’entorn proper?

—Hi treballen unes 260 persones i la gran majoria són de l’entorn proper. N’hi ha molts de Balsareny i dels pobles del voltant, del Bages bàsicament, amb alguna excepció.


—Quines perspectives de futur teniu?

—Amb l’última inversió que hem fet aquí, que és una nova línia de producció, la previsió és molt bona: la reacció del mercat envers aquest producte és molt bona i per això veig bé el nostre futur. A part d’això, el mercat ara mateix és molt difícil. La competició és molt intensa, el sector de components automobilístics és un sector molt dur, la competició de preu i de qualitat és altíssima.  Els clients són molt exigents: si hi ha una peça entre un milió que fabriquem que no va bé és un gran problema, que és lògic, perquè si compres un cotxe nou i la corretja fa soroll, el client no està content. Nosaltres tenim l’objectiu de superar-nos contínuament pel que fa a la qualitat. Penso que estem bastant ben posicionats. Som els líders d’aquest producte a nivell mundial i el nou producte que hem llançat des d’aquí a Balsareny sembla que ha estat ben acollit al mercat. Per tant, penso que el nostre futur serà bastant positiu. No obstant això, hem de treballar molt per seguir al dia, per continuar innovant i millorant cada dia.

—Voldria dir alguna cosa als nostres lectors?

—Voldria dir que ens agrada moltíssim ser aquí a Balsareny, per diversos motius. Tenim bona relació amb l’entorn en general, penso també que a tothom li agrada Balsareny perquè és una zona molt bonica. Això té un impacte en la visió que tenen els clients de la planta. Nosaltres tenim moltes visites de clients d’arreu d’Europa; fa poc hem tingut la visita de fabricants de cotxes d’Alemanya, Anglaterra... Vénen de tot Europa i sempre els agrada venir aquí. Hi ha altres plantes a altres zones, però tots prefereixen visitar la de Balsareny. D’altra banda, a Gates, com a empresa, ens sentim com un ciutadà més de la zona: per això intentem contribuir a la zona. Fem diverses activitats per al medi ambient a nivell de formació professional, i també tenim un grup de voluntaris que un parell de vegades l’any fem una inspecció al riu. Busquem cooperar al màxim amb el que és l’activitat econòmica de la zona, cooperem amb escoles tècniques a Manresa i també busquem connectar amb aspectes més socials; per exemple, treballem amb Ampans com a proveïdor, perquè pensem que és important tornar a la comunitat alguna cosa de tot el que rebem. Volem ser una empresa que rebi i doni molt. I de moment funciona molt bé. Com serà el futur? No ho sabem. Si demà hi hagués una crisi enorme a nivell mundial, si canvia alguna cosa de l’activitat de fabricació de cotxes... Però de moment les perspectives per a nosaltres aquí són molt bones.

Felicitats pels vostres 25 anys a Balsareny. Moltes gràcies per haver-nos concedit aquesta entrevista i haver-nos permès conèixer una mica més aquesta empresa tan propera.

Laia Riu

Fotos: Sarment/Gates

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.