dijous, 5 de març del 2015

Balsareny es mobilitza en defensa de Josep Cañellas

SALUT


«Tots som Pep Cañellas», deien unes pancartes improvisades que exhibia molta gent a la concentració que va tenir lloc el dia 4 de març de 2015, a les 7 de la tarda, a la plaça de l’Església, davant del Centre d’Atenció Primària (CAP). La concentració s’havia convocat espontàniament poques hores abans per mitjà de les xarxes socials, i va aplegar més de mig miler de balsarenyencs, congregats per defensar la continuïtat del metge de capçalera, Josep Cañellas Isern.


Cañellas fa 33 anys que exerceix a Balsareny, i ara es troba sotmès a una investigació per part de l’Institut Català de la Salut (ICS), que li ha obert un expedient  «per determinar si el professional ha actuat de forma correcte [sic] en l’exercici de la seva activitat assistencial», segons nota de premsa que va distribuir l’ICS a la mateixa plaça, i que també subratlla que “els instructors […] una vegada analitzat el cas, tenen la potestat de fixar, si s’escau, sancions».



La nota no especifica quina seria la presumpta incorrecció per la qual s’ha obert l’expedient, però el fet que aquella mateixa tarda l’ICS hagués convocat una trentena de persones —totes acollides a mútues com ara Muface— per prendre’ls declaració en qualitat de testimonis, fa pensar que la causa de l’expedient seria el fet d’haver atès aquestes persones en l’àmbit del CAP; un procediment que, pel que sembla, havia estat normal i acceptat fins fa poc, però que ara no ho és. 

Si l’expedient derivés en sanció, Cañellas podria ser inhabilitat temporalment o fins i tot acomiadat. Aquesta possibilitat ha sembrat l’alarma entre els pacients d’aquest metge, que no volen que l’apartin del seu servei a Balsareny. Tothom a la plaça destacava les qualitats professionals i humanes del Dr. Cañellas, amb un compromís i implicació envers els seus pacients que, tant en hores com en qualitat, estan molt per damunt de la mitjana; i molta gent feia públic l’agraïment que tenen a aquest metge per l’excel·lència amb què sempre els ha atès.


Cañellas és un vehement defensor del model de sanitat pública: considera que el pacient ha de ser l’eix central de tot el sistema sanitari i n’ha de rebre una atenció integral, personalitzada  i exhaustiva al màxim. Aquest és el component ètic del compromís professional del Dr. Cañellas, palesat tant en el seu dia a dia atenent els pacients amb cura, com en la promoció i divulgació de mesures de prevenció sanitària i bons hàbits de salut en nombrosíssimes xerrades públiques, de les qual les nostres pàgines sovint s’han fet ressò.
Esperem i desitgem que el testimoni de la voluntat popular demostri als instructors de l’expedient que Balsareny vol continuar tenint aquest metge. Molta gent a la plaça coincidia a dir que «només haurien de comparar amb altres pobles, per adonar-se que a Balsareny gaudim d’un nivell de qualitat en atenció sanitària molt superior a la mitjana, i no volem perdre’l». «No ens toqueu el Dr. Cañellas», era el clam general. Nosaltres també ho subscrivim. 

Sarment
Fotos: Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.