dilluns, 21 de juliol del 2014

A l'estiu, cigales

EDITORIAL

I hem arribat a l’estiu. Un estiu que ha començat amb unes temperatures més que moderades i amb alguna pluja; però la piscina ha obert puntualment i no han mancat les habituals activitats d’esplai per als menuts, al Campus Esportiu d’estiu, i per als més granadets, al Casal de la Gent Gran. Es va encendre el foc de Sant Joan i el juny es va acomiadar amb una animada Shopping night, on el comerç local va exhibir les seves ofertes, un dissabte a la nit, a la fresca; i amb una trobada de gegants, a càrrec d’Els K+ Sonen, que van batejar i presentar en societat la nova geganta, Blanca.


El juliol ha començat amb natació: a més dels cursets —que acabaran el dia 28—, hi ha hagut el torneig Bages d’estiu, i després les 10 hores de natació, en el marc de la campanya “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”. L’agenda esportiva ha brindat també una expedició del Centre Excursionista Balsareny a la Tuca la Forqueta, a la vall d’Eriste, a Benasc; i ha programat un any més les tradicionals 24 hores de futbol sala, que tindran lloc els dies 26 i 27.


La moguda cultural es basa en els dijous de cine a la fresca organitzats pel grup La Garsa; les Trobades amb la Ciència, amb un taller d’astronomia per a infants a càrrec dels AstroAmics i un sobre el funcionament de la ràdio, amb Francesc Camprubí i Ramon Magem. Els sopars amb ball al carrer i la festa de Sant Cristòfol omplen d’animació els espais públics locals, i les entitats continuen desenvolupant les seves activitats abans del parèntesi estival.


Al poble es fa alguna obra. Al nucli urbà, al carrer del Trull, s’hi instal·la una caldera i dipòsit de biomassa que servirà per alimentar amb energia renovable la calefacció de la Casa de la Vila, les escoles, el CAP, el Casal de Gent Gran i el Casal Verge de Montserrat. Avui és una inversió econòmica important, però que crea feina, cosa que està prou bé; i demà ha de servir per estalviar diners al comú; a l’interior, l’alcalde ens ho explica en un article.


Per altra banda, a l’extraradi es fa una extracció de grava a prop de Cal Maiol; per cert, que per evitar que els camions passin per una part del nucli urbà, es desvien —com ja es va fer fa pocs anys quan es van excavar els Sants Peres— per l’antic camí de la Via. Això ha provocat queixes d’algunes de les persones que fan servir habitualment aquesta zona per passejar, ja que els camions aixequen pols i embruten la vegetació adjacent; val a dir que l'empresa intenta minimitzar aquest dany fent-hi passar de tant en tant un camió cisterna que rega —i enfanga— el camí. Costa, de trobar-hi solucions òptimes. 


Mentrestant, el Suprem ha tombat el recurs d’Iberpotash sobre el runam salí, i l’empresa reacciona dient que pot parar la inversió prevista per al projecte Phoenix: la incertesa torna a planar sobre un sector, el miner, que ja n’ha viscut prou i de tots colors. Esperem que el seny s’imposi. 


Moltes entitats ja pensen en la programació del curs vinent. Els Pastorets ja preparen el tradicional recital de poemes que tindrà lloc el 7 de setembre, i preveuen per finals d’aquell mes o començaments d’octubre l’assemblea general de l’associació, que donarà inici als assaigs de la nova temporada. L’assemblea local de l’ANC, després de la conferència de Vicent Partal, ja està preparant l’organització dels autocars que han d’anar a Barcelona l’Onze de Setembre; quan surti aquest butlletí, ja es podran reservar les places en determinats establiments.


Cada cosa al seu temps i, a l’estiu, cigales, diu el refranyer. Les vacances serveixen per recarregar les piles, però tothom té clar que la vida segueix i les activitats socials no paren; i que a la tardor se’ns girarà feina. Nosaltres no sortirem a l’agost, però tanquem juliol amb un número doble. Desitgem un bon estiu a tots els nostres lectors.


CCB

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.