Ja fa uns mesos, vaig parlar de vells oficis desapareguts o en vies de desaparició practicats, temps ha, a Balsareny. No podia pas parlar de tots. Ho completarem avui.
Carboner |
Un altre ofici desaparegut és el de llauner, o sigui el d’aquells que fabricaven atuells de llauna o de zenc, com és ara galledes, cossis, bugaders, tubs de sortida de fum de les estufes i altres estris d’ús normalment domèstic. També es dedicaven a la reparació de tot això i, sovint, exercien també de lampistes. A Balsareny tenia fama, tot i que jo no el recordo personalment, l’Escalé, més conegut com el Lleno. Exercia al carrer Vell (Guimerà) i es veu que era home de molt enginy i mig inventor. Al meu pare li va construir una dutxa, a mig camí entre una regadora i l’estri que coneixem actualment, amb un plat-cossi enorme per a retenir l’aigua que queia, freda naturalment. Al capdavall servia per al que havia de servir. Un altre llauner conegut era el Gras, al carrer Nou (Sant Domènec), que se’n va anar a Barcelona i va fer fortuna amb el negoci de la calefacció central, aleshores una rara novetat fins i tot a les cases de ciutat. Avui, un basar xinès us ofereix els que aquests artesans fabricaven amb ofici.
portadora |
Avui ben pocs habitants joves del poble deuen saber què és una portadora. Doncs bé, és un recipient ovalat de làmines de fusta ajustades per cèrcols de ferro –com les bótes dels cellers- amb dues nanses a cada cap que servien per a transportar els raïms de la vinya, aleshores abundant al poble, al cup. I també, ben tapades, per conduir cap als horts, amb un carretó de tres rodes, la bassa o sigui el contingut molt pudent dels pous sèptics que moltes cases tenien abans que es normalitzés el clavegueram. Un adob, diríem, ecològic. A Balsareny feia portadores el Casòliva, àlies Simonet, amb taller i casa al costat de cal Boter. Aquest hàbil artesà era un culé dels que ja no en queden. Seguia amb passió els partits per la ràdio i si el Barça perdia —cosa que passava ben sovint— el Simonet no sopava.
omplint les portadores a la vinya |
Abans, les cases solien tenir uns sostres més alts que no pas ara, amb l’embigat que els sostenia ben visible. Sigui per motius estètics o per afavorir l’aïllament tèrmic, alguns solien abaixar els sostres amb un cel ras. Més tard construïen aquest cel ras amb plaques de guix, però abans es feien amb encanyissades, grans plataformes de canya trenada que es subjectaven als sostres i posteriorment s’enguixaven, donant un efecte més polit a les cases. Els encanyissadors eren els encarregats de construir les encanyissades. Collien les canyes, les deixaven ben assecar, les polien i, esqueixades en llargues tires, les trenaven adequadament. A Balsareny s’hi va establir un encanyissador, al costat de la botiga-molí del Canal, a la Carretera. Crec que venia de Navàs i, si no m’erro, es deia Alegre. Avui aquest ofici ha desaparegut totalment.
cadira de boga |
L'Aurelio Ortega fent un cistell |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.