dimarts, 19 de febrer del 2013

Balsareny acull el 'Divendres' de TV3

BALSARENY AVUI




La darrera setmana del passat mes de Gener, Balsareny va ésser l’amfitrió del programa televisiu “Divendres” de la Televisió de Catalunya TV3.

El dilluns dia 28 de gener de 2013, a les 17h. a la plaça de l’Ajuntament, començà la primera part d’enregistrament en directe: una nombrosa representació de veïns va acollir la unitat mòbil del programa sota la presentació d’Espartac Peran i Màrius Serra amb la seva secció “Paraules en ruta”. Els balsarenyencs van tenir l’oportunitat de poder formar part d’un mosaic amb paraules i dites populars. A més a més, amb motiu de la Festa de Traginers, milers de televidents van poder conèixer els diferents noms dels guarniments d’un animal de peu ferrat. Més tard, el programa va emetre una entrevista a Laura Casaldàliga, neboda de Pere Casaldàliga, i la presidenta de l’Associació Araguaia, Fina Farrés, que van parlar de les causes del bisbe Pere al Brasil.

Dimarts, a quarts de sis de la tarda, començà la primera part del programa que va parlar de suculents consells gastronòmics sobre les propietats de diferents tipus de cols (manresana, de Brussel·les...) i d’altres com mongetes, propis de la nostra cuina catalana. Peran va comptar amb les explicacions de la doctora Montse Folch i Maria Àngels Serra, del restaurant Rosamar de Balsareny, juntament amb Ramon Cabra, pagès d’ofici, els quals parlaren de les propietats beneficioses per a la salut de cada un dels productes. Més tard, a la plaça de l’Església, Oriol Serra, membre del grup musical Kòdul, va ser entrevistat per parlar sobre diferents pinzellades emblemàtiques del poble com el Castell de Balsareny i el nucli antic. Cal destacar les explicacions sobre el Ball de la Faixa del folklore local i en especial el fet que l’Oriol va exemplificar en directe el final del ball fent la figuereta.

Dimecres, Jacint Orriols va exposar a l’historiador Josep M. Solé i Sabaté trets històrics de la Festa dels Traginers i li va presentar diversos participants, fent esment dels noms i detalls biogràfics de cadascun. Aquella tarda es va poder viure un primer tast del que el cap de setmana esdevindria el gran esdeveniment de la cavalcada, una exposició vivent de la gran diversitat de bastos i guarniments amb què els traginers arreaven les bèsties de càrrega.

Més tard, va ser protagonista del programa la recerca i el rescat amb el gos com a protagonista. Es va presentar l’escola d’ensinistrament Els Tres Pins, amb l’equip de voluntaris de la Creu Roja espanyola, liderats per Enric Bruch, responsables de la tasca de recerca de persones desaparegudes com poden ésser boletaires i excursionistes accidentats o perduts. Tot seguit es va demostrar la intel·ligència dels animals amb un simulacre de cerca d’una persona desapareguda (en aquest cas amagada), amb la prova del rastre: primer van fer ensumar al gos una peça de roba de la persona a buscar, i immediatament va seguir la seva olor fins que la va trobar.

El dijous el programa va emetre enregistraments prèviament gravats de dilluns a dimecres. Primer va ser el torn de Ramon Magem, conegut per la seves maquetes dels grans avenços científics, que ha passejat de forma didàctica per instituts i universitats. Acompanyat del científic Marc Boada, i a partir de les preguntes de l’Espartac, Magem va explicar als espectadors les característiques d’alguns invents, com la reproducció del so en els primers gramòfons o els efectes de l’electricitat estàtica, entre altres.

Després es va emetre una entrevista al Dr. Jaume Torner, feta als baixos de la Casa de la Vila. Es van mostrar imatges de la primera sala d’operacions del Casal Verge de Montserrat. L’entrevista va girar sobre la seva arribada a Balsareny i l’exposició davant les càmeres d’alguns dels instruments que van ser pioners en la primera operació a cor obert, i que avui ja són “ferralla”, va dir ell. El Dr. Torner, de 91 anys, va reviure de nou la seva experiència, plasmada en el seu llibre Del Bages a l’Amèrica del Nord: “Per això resulta incomprensible que, lluny d’afavorir l’estat, la iniciativa creadora dels protagonistes de la història del Casal, la maltractés de la manera que ho va fer”. Torner també va fer memòria del rector de Balsareny Esteve Verdaguer i el fabricant Ricard Viñas, promotors de la que avui és Residència Casal Verge de Montserrat.

El divendres Balsareny va ésser convidat d’honor als estudis de TV3 de Sant Joan Despí, amb una bona representació de conciutadans, entre els quals el traginer d’honor Quico Maya i l’alcalde Jaume Rabeya, per assistir al programa.

Josep Gudayol i Puig
Fotos: Jordi Sarri

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.