dissabte, 15 de desembre del 2012

Concentració en suport a Pere Casaldàliga




Aquest dissabte, 15 de desembre de 2012, a tres quarts de nou del vespre, unes quatre-centes persones s’han concentrat a la plaça de l’Església de Balsareny i han marxat amb espelmes fins a la plaça de les Monges, davant de cal Lleter —la casa pairal del bisbe Casaldàliga— per testimoniar-li el seu suport.

En nom dels organitzadors, Conxita Planes ha llegit el següent manifest:

«Molt bon vespre i moltes gràcies a tots per la vostra presència en suport al bisbe Casaldàliga.

Aquesta concentració és transversal i apolítica, de balsarenyencs que volem expressar la nostra solidaritat amb el pare Pere. En saber-se la notícia de la seva situació actual, persones de Balsareny que formem part d’associacions, d’entitats, d’institucions i també de grups polítics locals ens vam reunir espontàniament i amb urgència per acordar que calia fer alguna cosa perquè el nostre poble exterioritzés el seu sentiment.

Així va sorgir aquest moviment ciutadà que hem anomenat “Tots som Casaldàliga”, on tothom, sigui quina sigui la seva manera de pensar o la institució de què formi part, pot afegir-s’hi en un acte d’estricta solidaritat humana.

Sí, “tots som Casaldàliga” agermanats en el suport al pare Pere. Però ja ens agradaria, poder dir que som com ell. Casaldàliga és, des de fa 40 anys, un testimoni vivent de les seves causes: la lluita per la justícia i per la pau, fent sempre costat als més desvalguts.

Tota la seva vida a Amèrica ha donat un testimoniatge valent i decidit en defensa dels drets humans i en especials dels més pobres: els pobles indígenes, els posseiros i els peons. Uns terratinents i colons «invasors» van ocupar fraudulentament i amb violència aquelles terres; ara han de ser desallotjats en acompliment d’una ordre ministerial que des de fa 20 anys estava pendent de compliment.

Els terratinents sense escrúpols intenten amagar la seva responsabilitat sobre la situació de sofriment, por i violència que ells mateixos van crear, passant aquesta responsabilitat al bisbe emèrit. I volen venjar-se’n amenaçant la vida de qui sempre ha fet costat al poble.

Ara, als 84 anys i malalt, la intensificació d’aquestes amenaces ha fet que Pere Casaldàliga s’hagi vist obligat a marxar de casa seva, a São Félix do Araguaia, per anar-se'n a viure a més de 1.000 quilòmetres de distància.

Els aquí reunits volem exterioritzar el nostre rebuig a la violència i l’odi que amenaça el pare Pere, expressar-li a ell (i també a la seva família) la nostra solidaritat i fer-li arribar un missatge de suport, coratge i ànims. Tothom amb Casaldàliga: tots som Casaldàliga! Moltes gràcies.»

A continuació, Josefina Farrés, presidenta de l’associació Araguaia, ha llegit un escrit del cap dels Xavantes agraint el suport de Casaldàliga i de totes les persones i institucions que els donen suport en la seva reivindicació, així com a les autoritats brasileres que estan fent fora els ocupants dels terrenys dels camperols nadius.

Tot seguit, la Coral Sant Esteve ha cantat «Prelat del Mato Grosso», cançó dedicada a Pere Casaldàliga, que forma part de l’obra Balsareny, més de mil anys, i ha recitat el poema del bisbe Pere «Castell del meu record».

Finalment, membres de la família Casaldàliga han transmès unes paraules del bisbe Pere, dient que està bé, amb ganes de poder tornar aviat a Sao Félix do Araguaia, i que està content i agraït pel suport que el poble de Balsareny ha donat a les seves causes.

Sarment

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.