dissabte, 17 de juny del 2023

Glòria Casaldàliga, nova alcaldessa de Balsareny

Glòria Casaldàliga, alcaldessa
 
 
El dissabte 17 de juny va tenir lloc, igual que a la majoria d’ajuntaments, la presa de possessió del nou consistori, escollit a les passades eleccions municipals del 28 de maig. Com hem dit en un altre apartat d’aquest número, el resultat va ser de 4 escons per a Endavant Balsareny, 4 escons per a ERC i 3 escons per a Som i Sentim Balsareny.
 
El ple de l’Ajuntament va començar a les 12 del migdia, davant l’expectació de força balsarenyencs que van assistir a l’acte i van omplir amb escreix la sala de plens. El secretari de l’Ajuntament, Josep Montraveta, va començar la sessió explicant la normativa de l’acte que s’anava a fer, que tractava de prendre possessió del càrrec dels nous regidors i, en acabat, escollir el nou alcalde o alcaldessa. Tot seguit, es va constituir l’anomenada “mesa d’edat”, formada pel regidor de més edat, Josep Maria Soler i Camps, i la regidora més jove, Cristina Díaz i Casado, que van prometre el càrrec per imperatiu legal. El Josep Maria Soler, com a portaveu, va esmentar els noms de la resta de regidors dels tres grups, els quals van anar seient a la taula. A continuació, tots ells també van prometre el seu càrrec, tots per imperatiu legal. Aquesta connotació al·ludia al fet que es prometia acatar la Constitució espanyola i l’Estatut de Catalunya. 

Els onze regidors amb el secretari

 
Tot seguit, el secretari va explicar el que diu la llei de cara a nomenar el nou alcalde. Calia procedir a votar, amb paperetes, a qualsevol dels tres candidats. Donat que cap d’ells no havia renunciat a ser alcaldable, els tres caps de llista eren candidats tots tres, i, de fet, cap més no ho podia ser. En cas de no obtenir la majoria absoluta cap d’ells, automàticament seria proclamat alcaldessa o alcalde el cap de la llista que va obtenir més vots a les eleccions. Després d’introduir el vot en una urna, el Josep Maria Soler va procedir, davant del secretari, a fer el recompte, que va donar com a resultat el següent: 8 vots per a la Glòria Casaldàliga i 3 vots per a l’Abel Artigas; per tant, ell mateix va proclamar com a nova alcaldessa de Balsareny la Glòria Casaldàliga Riera, enmig dels aplaudiments del públic assistent.
 
La nova alcaldessa va seure al lloc de la presidència de la taula i de seguida va donar la paraula als dos altres caps de llista: primer a l’Abel Artigas Garcia i després a l’Isidre Viu i Payerols.
 
L’Abel Artigas es va dirigir al públic, en un discurs en què va donar les gràcies a tota la gent que han votat Som i Sentim Balsareny i va manifestar que el seu grup estarà a l’oposició treballant pel poble. També va remarcar fortament que cal complir amb els programes electorals, que el seu grup té la convicció que el programa és un contracte que cal complir. Per acabar, va mostrar el seu disgust perquè, tot i que van ser convocats per l’equip d’Endavant Balsareny per possibles pactes, es van sentir exclosos des del primer moment.
 
Per la seva part, l’Isidre Viu, cap del grup local d’ERC, també va agrair la confiança dipositada en ells per molts balsarenyencs. Va fer referència al regidor del seu grup, que va morir durant aquesta legislatura, en Francesc Fernández Barrachina, agraint la seva tasca. Va mostrar les ganes del seu grup per treballar pel poble i va fer referència al pacte a què havien arribat amb Endavant Balsareny per governar junts aquesta legislatura; que no havia estat fàcil arribar a l’acord, perquè en principi es van mostrar oberts a parlar també amb el grup de Som i Sentim. Tant l’Abel com l’Isidre van assegurar convençuts que, cadascun en la seva posició, no defraudaran la gent. 

 
Per acabar, va intervenir la nova alcaldessa, Glòria Casaldàliga, donant les gràcies a tots els seus votants i assegurant que treballaran per a tot el poble. En un to més personal, va fer referència al seu pare, que va ser alcalde de Balsareny durant l’etapa franquista, remarcant que, tot i que eren uns anys foscos als quals no voldríem tornar, ell va pensar sempre en treballar per Balsareny. També es va referir al seu tiet, el bisbe Pere, per la seva fidelitat amb les causes per les quals va lluitar i que són molt presents en els balsarenyencs i, finalment, a la tieta Maria, la Maria de cal Lleter o la Maria de la Biblioteca, que tan altruista i generosa va ser sempre amb tothom, en especial amb el seu poble. 

Alcaldia compartida
 
En el seu discurs, la Glòria va confirmar el pacte establert entre Endavant i ERC, que farà que es creïn unes regidories estables per als quatre anys, mentre que l’alcaldia serà compartida i, així com ara en pren possessió ella com a alcaldessa, d’aquí a dos anys serà l’Isidre Viu qui assumeixi el càrrec fins al final de la legislatura, el 2027.
 
La darrera setmana abans de la proclamació, el grups d’Endavant i ERC ja havien fet públic l’acord de compartir l’alcaldia, remarcant que únicament s’intercanviarien els càrrecs d’alcalde i de primer tinent d’alcalde.  A més, tots dos tindran una dedicació laboral de mitja jornada, cosa que han pogut aconseguir en les seves respectives feines. Per altra banda, han justificat el pacte entre ells dos perquè, posats a parlar, han vist que tenen moltes coincidències en el seu programa, i a més, la coalició suposa trencar amb el passat, fer foc nou. 

L'equip de govern
 
Seguint amb el seu discurs, la Glòria va esmentar una llarga llista de tasques que, d’entrada tenen sobre la taula, en els diferents àmbits: millora de l’atenció a la gent gran, replantejament de la plaça de la Mel, dotar algun local per al jovent, convocar pressupostos participatius, impulsar les millores al Centre d’Atenció Primària, millorar el servei de neteja, anar traient les barreres arquitectòniques dels diferents llocs públics, agilitar qualsevol tràmit amb l’administració pública, etc. I, per sobre de tot això, millorar la relació amb els ciutadans i amb totes les entitats del poble. També va fer especial referència a la confiança que volen dipositar en els treballadors de l’Ajuntament, que fan molta feina i dels quals tothom ens n’hem de refiar, ja que els càrrecs polítics van passant i són més efímers, però ells continuen allà treballant per al poble, sigui quin sigui el color polític de l’equip de govern. També va explicar que, en els propers dies, ja se sabrà la distribució de les carteres entre els vuit regidors del nou equip de govern.

Així, a les 12.30 del migdia, la nova alcaldessa aixecava la sessió. Tot seguit, els nous regidors van rebre les felicitacions dels assistents a l’acte. I també, en nom del Cercle Cultural i del Sarment, els expressem la nostra, amb el desig que tinguin molta sort i molt encert al llarg del seu mandat.
 
Isidre Prat Obradors
Fotos: Alfred Selgas Endavant Balsareny 













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Per publicar el teu comentari és imprescindible que vagi signat amb nom i cognom(s) i població de residència. Moltes gràcies.